‘Amerikaanse banken moeten gedrag verbeteren’
Federal Reserve-voorzitter Janet Yellen. Foto: AFP

De Federal Reserve (Fed) van New York zet meer druk op grote banken om hun bedrijfscultuur en gedrag te verbeteren. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times zondag op basis van ingewijden.

De toezichthouder is volgens de bronnen geschrokken van de zaken die aan het licht kwamen bij onderzoeken naar de fraude met rentetarieven en valutakoersen van de afgelopen jaren. Daaruit zou blijken dat veel banken geen lessen hebben getrokken uit de financiële crisis van 2008. Zo wordt er nog steeds zeer risicovol gehandeld en worden regels en wetten overtreden.

De Fed van New York is onderdeel van het Amerikaanse stelsel van centrale banken en kan zelf geen regels vaststellen. De instelling speelt wel een belangrijke rol in de financiële sector als de toezichthouder op de belangrijkste banken van Wall Street.

In die rol stelt de Fed steeds meer vragen over de maatregelen die banken nemen om goed gedrag af te dwingen. Daarbij gaat het onder meer om de vraag of er genoeg mogelijkheden zijn om slecht gedrag te straffen, bijvoorbeeld door salarissen of bonussen in te houden of terug te eisen. Daarnaast wordt er druk uitgeoefend op topbestuurders om ze te overtuigen van hun voorbeeldfunctie.

De banken werken ondertussen aan de verbetering van hun risicomanagement en hebben duizenden extra mensen ingehuurd die erop moeten toezien dat de regels goed worden nageleefd. Zij zijn volgens ingewijden echter nog altijd erg onzeker over de eisen waaraan ze uiteindelijk moeten voldoen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig