Een zware regen- en hagelbui heeft zondagmiddag de achttien meter hoge kartonnen toren die straattheaterfestival MiraMiro tijdens de Gentse Feesten had laten bouwen op het Spaanskasteelplein in Gent neergehaald. De toren is een kunstproject waarin tal van vrijwilligers meebouwen aan een kartonnen bouwwerk. Het plan was om de toren zondagavond plechtig neer te halen, maar dat gaat niet door.

Zondagmiddag rond 16.40 uur trok een zware regenbui met hagel en een stevige wind over Gent en de Feestenzone van de Gentse Feesten. Overal in het stadscentrum moesten mensen dekking zoeken, in tenten, onder de stadshal, in cafés...

De regenbui haalde zoals gevreesd ook de kartonnen toren van MiraMiro naar beneden. Door de hevige regenval zakten natte kartonnen dozen in de basis van de een ton zware toren in, waardoor het gevaarte inzakte en omviel. De kartonnen dozen blijven momenteel nog op het Spaanskasteelplein liggen.

De toren is een project van Batisse Soeur, het kunstproject van Olivier Grossetete, waarin tal van vrijwilligers meebouwen aan een kartonnen bouwwerk. Woensdagavond werd het bouwsel met een soort publieksfeest in elkaar gezet op het Spaanskasteelplein. Met de hulp van een legertje vrijwilligers waren de dagen voordien al honderden kartonnen dozen met tape aan elkaar geplakt.

Het plan was om de toren zondagavond om 21 uur tijdens een plechtig moment neer te trekken, maar dat is dus niet meer nodig. 'De dozen blijven wel nog liggen op het plein. Om 21 uur kan iedereen die wil al het karton mee komen helpen plat duwen', zegt MiraMiro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig