Vier jongeren gerechtelijk aangehouden na pro-Palestina-betoging
Volgens de politie daagden ongeveer 5.000 mensen op voor de betoging. Foto: Belga

Bij de pro-Palestijnse betoging werd vanmiddag in Brussel een twintigtal gewelddadige jongeren opgepakt. Ze gooiden stenen naar de ordetroepen en beschadigden wagens. De betoging, waaraan zo'n 5.000 mensen deelnamen, werd kort tegengehouden, maar kon nadien voortgaan.

Vanmiddag werd vanaf het Noordstation een betoging gehouden om het geweld in Gaza aan te klagen. De manifestatie werd georganiseerd door het platform Urgence Gaza, dat verschillende verenigingen, ngo’s en vakbonden samenbrengt.

Veel betogers hadden vlaggen van Palestina meegenomen. Er werden tijdens de mars slogans gescandeerd als 'Reynders waar ben je?', 'Israël moordenaars', 'Boycot Israël' en 'Israël vermoordt de kinderen van Palestina'. Volgens politiewoordvoerder Christian De Coninck namen ongeveer 5.000 mensen deel.

Opstootjes

Toen de betogers de galerij Passage 44 aan de Kruidtuin passeerden, probeerden enkele gemaskerde jongeren, die met een groep voorop liepen, een Israëlische vlag te verbranden. Ze gooiden met stenen naar de politie en sprongen op enkele voertuigen, waaronder een bestelwagen van de openbare omroep. Er sneuvelde ook een ruit van een auto.

Eén van de jongeren gooide met een ontvlambaar product naar een politiewagen gegooid, maar de brand die daarop ontstond werd snel gedoofd.

De aanwezige ordetroepen grepen in en hielden de betoging tegen. Een twintigtal jongeren werd opgepakt. De betoging werd kort nadien voortgezet. Op het einde van de betoging werden nog enkele ramen van gebouwen ingegooid.

Tweeëntwintig jongeren werden uiteindelijk administratief aangehouden voor het aanbrengen van vernielingen, vier gerechtelijk.

Ook protest in buurlanden

Bij onze zuiderburen vond een grote pro-Palestina-betoging georganiseerd in Parijs. Ook in Nederland, werd actie gevoerd tegen het geweld in Gaza. In Rotterdam namen tussen de 5.000 en de 10.000 mensen deel aan een mars door het centrum van de stad. In Londen trokken pro-Palestina-betogers van de Israëlische ambassade naar het parlementsgebouw.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig