ECB pleit voor hogere lonen in Duitsland
Peter Praet, hoofdeconoom van de Europese centrale bank Foto: AFP

De lage werkloosheid en de beperkte inflatie in Duitsland scheppen ruimte voor loonsverhogingen in Europa’s grootste economie. Dat stelt de Belgische hoofdeconoom van de Europese Centrale Bank (ECB) Peter Praet in een interview met het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Loonsverhogingen in Duitsland kunnen de hele eurozone verder helpen, denkt de Belgische econoom. Door de hogere koopkracht kan de vraag naar goederen uit de andere eurolanden toenemen, waardoor de bijzonder lage inflatie in de eurozone kan worden gestimuleerd. Praet schaart zich daarmee achter uitspraken van de Duitse centrale bank, die vorige week al aangaf dat vakbonden de komende tijd hogere looneisen zouden kunnen stellen.

Praet wees erop dat in veel Zuid-Europese landen de looneisen beperkt moeten blijven, zodat de concurrentiepositie van die landen kan verbeteren. In sterkere landen, zoals Duitsland, zijn ruimere loonsverhogingen volgens hem op zijn plaats.

Vandaag melden Griekse media ook dat het gemiddelde nettoloon in de privésector in Griekenland in 2013 met 20 procent gezakt is tot 817 euro in vergelijking met 2009, het jaar dat de sociaal-economische crisis losbarstte. In 2009 bedroeg het gemiddelde nettoloon 1.014 euro.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig