Nederland zal geen militaire missie sturen naar het rampgebied in het oosten van Oekraïne. Volgens de Nederlandse premier Rutte zou dat te gevaarlijk zijn. Het Oekraïense regeringsleger is momenteel in een bitse strijd verwikkeld met de pro-Russische separatisten om het gebied waar op 17 juli vlucht MH17 neerstortte, te heroveren. De rebellen beschuldigen Kiev ervan zo bewijzen te willen verduisteren.

Het kabinet-Rutte vreest dat een inzet van gewapende Nederlandse militairen het conflict een internationale dimensie zou geven en het nog meer op de spits zou drijven. Hoe minder aanleiding tot escalatie, hoe sneller de opdracht vervuld kan worden, is de mening van de Nederlandse regering. 

'Het verkrijgen van militair overwicht is niet realistisch. Zelfs niet bij de massale inzet van militairen. Die inzet sluit aan bij het gevoel, onde rmeer dat van mezelf, maar het draagt niet bij aan onze allerhoogste prioriteit: het repatriëren van de slachtoffers', zei de Nederlandse eerste minister Rutte op de persconferentie. De Nederlandse ministers zaten sinds 14:00 uur samen om zich te buigen over 'de organisatie van een repatriëringsmissie'.

Nederland heeft ondertussen wel al 40 ongewapende en uniformloze marechaussees naar de onheilsplek gestuurd onder leiding van de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. Zij zullen 23 medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) bijstaan in hun onderzoek. Aalbersberg had zaterdag een eerste onderhoud met lokale autoriteiten.

Gaandeweg willen onze Noorderburen de huidige ongewapende missie stap voor stap uitbreiden met 60 man politie en 60 mensen van Defensie. Australië stelt nog 50 politiemensen beschikbaar en houdt er 100 achter de hand. Maleisië heeft ook nog 68 man politie toegezegd.

Separatisten: 'Kiev wil ontkomen aan ontmaskering'

Het team dat nu reeds ter plaatse is kwam vooralsnog niet in actie wegens zware gevechten tussen het Oekraïense regeringsleger en pro-Russische rebellen. Volgens een woordvoerder van de Oekraïense regeringstroepen zal de plek op die manier toegankelijk worden voor de internationale experten die de vliegramp moeten onderzoeken. 

'Kiev probeert alle bewijzen te vernietigen van de misdaad die zijn leger heeft begaan', stelde rebellenaanvoerder Alexander Borodaj dan weer. 'De junta is in paniek. Het enige dat vandaag de dag voor hen telt, is ontkomen aan ontmaskering. Kievs acties staan haaks op president Porosjenko's beslissing een staakt-het-vuren in acht te nemen 40 kilometer rond de plaats van de ramp.'

Maleisische regering bezorgd

Volgens de pro-Russische separatisten zijn buitenlandse beveiligers wel degelijk 'welkom op de plaats van de ramp'. Gisteren werden onderzoekers nog tegengehouden door rebellen omdat het 'te onrustig' zou zijn in het gebied rond de onheilsplek. Nu zouden de rebellen wel een internationale politiemacht toegang verlenen tot het gebied. Volgens het Maleisische persbureau Bernama hebben de Maleisische premier Najib Razak en de leider van de separatisten Alexander Borodaj daar zondag overeenstemming over bereikt.

De Maleisische regering riep zondag op alle gevechten te staken in het gebied rond de plaats van de ramp. 'Maleisië is bezorgd dat deze veiligheidsproblemen volledige en ongehinderde toegang tot de plaats van de ramp in de weg staan en daarmee voorkomen dat er een onafhankelijk onderzoek kan worden uitgevoerd', stond te lezen in de verklaring van het kantoor van Najib.

De minister van Buitenlandse Zaken van het Aziatische land heeft met Oekraïense functionarissen gesproken over het diplomatieke en juridische raamwerk van de inzet. 

Nederlandse en Australische minister naar Kiev

De Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken en zijn Australische collega Julie Bishop reizen maandag naar Oekraïne. Ze willen in Kiev het parlement proberen te overtuigen al op dinsdag een besluit te nemen over een grote politiemissie in het gebied waar het toestel van Malaysia Airlines neerstortte. Dat zei minister Bishop in een interview met de Herald Sun.

Eerder kondigde president Petro Porosjenko een wapenstilstand af voor een gebied van 40 kilometer rond de rampplek, ongeveer 50 kilometer ten oosten van de stad Donetsk.