Egyptisch leger vernielt dertien tunnels naar Gaza
Een Palestijnse smokkelaar in een tunnel tussen Gaza en Egypte. Het Egyptische leger heeft de voorbije dagen dertien dergelijke tunnels vernietigd. Foto: REUTERS

Het Egyptische leger heeft dertien tunnels vernield die het Sinaï-schiereiland verbonden met de Gazastrook. Dat meldde het leger zondag.

De Egyptenaren lanceerden een jaar geleden een militaire operatie op het Sinaï-schiereiland. De Palestijnse smokkeltunnels waren daarbij een belangrijk doelwit, omdat er wapens en gezochte islamisten de grens mee over zouden gesmokkeld worden. Enkele duizenden tunnels werden de jongste jaren vernietigd.

De relaties tussen de Palestijnse islamistische beweging Hamas en Caïro zijn verslechterd sinds het leger in juli 2013 de Egyptische president Mohammed Morsi afzette. Morsi maakte deel uit van de Moslimbroeders, waar Hamas uit voortkomt.

Ook de militaire operatie van Israël van de voorbije drie weken, waarbij al meer dan duizend Palestijnen om het leven kwamen, is gericht tegen de tunnels. Israël beschuldigde Hamas er zondag zelfs van dat het via die tunnels een grootschalige terreuroperatie wou uitvoeren in Israël. Maar de informatie die de Israëlische inlichtingendiensten opvingen, kan niet door een onafhankelijke bron geverifieerd worden.

Naast wapens smokkelt Hamas ook voedsel, brandstof en geld door de tunnels de grens over. De Palestijnse beweging probeert op die manier de blokkade van de Gazastrook sinds 2006 te omzeilen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig