In Ukkel zijn zo’n 400 mensen vanmorgen bijeen gekomen voor de betoging ‘België staat aan de zijde van Israël. De betogers wilden ook de aandacht vestigen op het groeiend antisemitisme in ons land.

De politie had verschillende afsluitingen geplaatst zodat de identiteit van de manifestanten gecontroleerd kon worden. Zo werden enkele tegenbetogers geweerd. Tijdens de manifestatie staken de manifestanten kaarsen aan om de Israëlische militaire en burgerslachtoffers te herdenken van het meest recente Gazaconflict.

Organisator Simon Bretholz veroordeelde antisemitische boodschappen tijdens pro-Palestijnse manifestaties. 'We komen de enige democratische staat van het Midden-Oosten steunen, die in een oorlog verwikkeld geraakt is buiten haar wil om.' Voorzitter Joël Rubinfeld van de Belgische Liga tegen het Antisemitisme hekelde dat sinds twee weken bij pro-Palestijnse manifestaties in het buitenland Israëlische vlaggen verbrand worden, 'Dood aan de Joden' gescandeerd wordt of vlaggen van Hamas of Hezbollah gehesen worden.

'Israël is een belaagde democratie die geconfronteerd wordt met Hamas, een terroristische organisatie die Israëlische burgerdoelwitten viseert en die de eigen bevolking van Gaza gebruikt als menselijk schild. Vierduizend kilometer hiervandaan speelt zich de strijd tussen democratie en barbarij af, die waarschijnlijk de toekomst van Europa zal bepalen.'

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig