‘Rusland mag WK voetbal 2018 niet organiseren’
Nick Clegg Foto: Photo News

Rusland zou het WK voetbal in 2018 niet mogen organiseren. In een interview met de Sunday Times noemt de Britse vice-premier Nick Glegg het ‘ondenkbaar’ dat Poetin de eer zou krijgen om het WK te organiseren.

‘Na die verschrikkelijke aanslag op dat vliegtuig, moet de Europese Unie streng optreden tegen Vladimir Poetin’, zegt Clegg. Hij roept de wereld op om het WK in 2018 te boycotten want niets doen ‘zou de rest van de wereld zo zwak en onoprecht doen lijken’. Volgens Clegg heeft het gedrag van Poetin ‘een grens overschreden’.

De vice-premier voor de Liberal Democrats wil niet alleen het WK voetbal weghalen uit Rusland. Ook de eerste Russische grand prix die in oktober in Sotchi gereden wordt, moet volgens hem geannuleerd worden. ‘Vladimir Poetin moet begrijpen dat hij zich niet alles kan veroorloven. Hij kan niet voortdurend het geduld van de internationale gemeenschap tot het uiterste drijven, een buurland destabiliseren, gewapende separatisten in het oosten van Oekraïne steunen en toch nog het privilege en de eer hebben om het WK in 2018 te ontvangen. Daarom denk ik dat als hij zijn koers niet verandert, het gewoon niet juist is dat Rusland het WK in 2018 organiseert.’

Clegg is zeker dat de Maleisische vlucht MH17 neergehaald werd door de pro-Russische rebellen. En die worden door Rusland geholpen. Bij de aanslag op het vliegtuig op 17 juli kwamen 298 mensen om het leven.

De wereldvoetbalbond Fifa is het niet eens met Clegg. Eerder deze week reageerde de bond al op een vraag van enkele Duitse politici om het WK in Rusland te boycotten. Het WK kan ‘een kracht ten goede’ zijn, klonk het toen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig