Internationale onderzoekers, aangevuld met een team van Nederlandse forensisch experts, gaan zondag niet naar het gebied in Oost-Oekraïne waar het toestel van Malaysia Airlines is neergestort. Ze zien af van een bezoek, omdat er in de buurt gevochten wordt.

De OVSE meldt dat een team van forensische experts dat zondag op weg was naar de plek van de vliegramp nog in Donetsk is. Het was de bedoeling dat het team zondag aan het einde van de ochtend zou aankomen. Eerder meldden getuigen tekenen van gevechten in de omgeving van rampplek.

Het team wilde  vanuit Izyum naar het door separatisten gecontroleerde gebied reizen. In deze stad, ongeveer 125 kilometer van Charkov, verbleven de experts zaterdag ook, toen een bezoek aan het rampgebied niet doorging. Zaterdag was het gebied 'instabiel' volgens het Nederlandse ministerie.

Russische luchtvaardeskundigen

Opmerkelijk is dat ook Rusland vier luchtvaartdeskundigen naar Oost-Oekraïne stuurt om de oorzaak van de vliegramp van Malaysia Airlines te onderzoeken. De Russische experts sluiten zich aan bij een internationaal onderzoeksteam, dat melden de Russische autoriteiten toch.

Politiemissie

Australië en Nederland onderhandelden de voorbije dagen met Oekraïne over een politiemissie in het gebied. Het Oekraïense parlement in Kiev wil pas donderdag beslissen of experts het gebied effectief mogen doorzoeken. Maar de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en zijn Australische collega Julie Bishop gaan mogelijk maandag naar Oekraïne om het parlement te overtuigen de missie al dinsdag toe te laten. 

Australië heeft intussen al laten weten dat het een team van agenten zal sturen en benadrukt dat het om een vreedzame missie gaat. De website The Australian spreekt van 230 politieagenten en medische specialisten.

‘We willen enkel de site beveiligen zodat hij in detail kan worden onderzocht en zodat alle menselijke resten kunnen worden geborgen’, zegt Bishop.

De Australische gezant in het oosten van Oekraïne, Angus Houston, zegt dat er geen sprake is van Australische militairen. ‘Het is volgens mij zeer belangrijk te benadrukken dat het gaat om een niet-agressieve missie’, aldus Houston. De pro-Russische rebellen in het oosten van het land willen niet dat er meer dan 35 buitenlanders op de crashsite aanwezig zijn. Achtentwintig slachtoffers van de vliegramp hadden de Australische nationaliteit.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig