Parlement geeft het vertrouwen aan nieuwe regering
Van Malderen richt zich tot de Vlaamse regering Foto: belga

Het woord was vandaag aan de Vlaamse oppositie. Het debat over het regeerakkoord in het Vlaams Parlement richtte zich vooral op de zwakke positie van Open VLD, het gebrek aan cijfers en de ‘péages’. Het parlement heeft na het debat het regeerakkoord goedgekeurd.

Na de regeerverklaring van vrijdag, mochten zaterdag de verschillende fracties hun reactie geven op het regeerakkoord van de nieuwbakken regeringsploeg. Op de middag volgde dan de stemming. Zoals verwacht kreeg de nieuwe regering groen licht bij de 89 leden van de meerderheid. De 29 oppositieleden die present tekenden, stemden allemaal tegen. 

De nieuwe negenkoppige bewindsploeg onder leiding van Geert Bourgeois kan nu aan de slag. Eerst is er natuurlijk vakantie. Met uitzondering van een aantal eventuele commissies, wordt iedereen terug in het parlement verwacht op 22 september. Dan mag Geert Bourgeois terug de bühne op voor zijn eerste Septemberverklaring. Niet lang daarna zou de begroting voor 2015 moeten volgen. 

'De V van Verlies'

Terwijl u de péage misschien eerder linkt aan dat gat in uw portemonnee na een recente reis in Frankrijk, vindt SP.A het een prima metafoor voor het toekomstig beleid van Bourgeois I.

Eentje voor de schoolpoorten, de universiteit, hogeschool, de bus en de tram en een plaats in het rusthuis, aldus fractieleider Bart Van Malderen. ‘Deze regering trekt barrières op. U spreekt over het VVV-akkoord, wel ik zie vooral de V van Verlies.’

Voor Björn Rzoska, fractieleider van Groen, stonden de V's dan weer eerder voor 'verarmen, vervuilen en verdeeldheid'. 'De V-regering staat voor een hardvochtig en asociaal Vlaanderen waar de ieder-voor-zich-mentaliteit de plak zwaait. Het is niet mijn Vlaanderen. En het is niet het Vlaanderen van veel mensen.'

Rzoska riep de regering ook op met cijfers over de brug te komen. Waar zal er precies bespaard worden en hoeveel? 'Een regeerakkoord zonder duidelijke cijfers wekt onrust en angst.'

Generaties

‘Het is net asociaal om de factuur door te sturen naar de volgende generaties’, verdedigde CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel. Wat hem een tussenkomst SP.A-voorzitter Bruno Tobback opleverde: ‘U bespaart op de jeugd, dát is de volgende generatie.’

Van Malderen bleef nog een tijdje aan het woord, en had het onder meer over de regeerverklaring van de minister-president vrijdag in het parlement. De ‘fifty shades of grey van Bourgeois’, noemde hij het, wat onthaald werd op hilariteit. Vermoedelijk had hij het over de letterlijke vertaling, en niet over het licht erotische boek. ‘Ik dacht dat u nog moest beginnen, toen het al gedaan was', aldus Van Malderen. 

'Géén grijs akkoord, maar één met veel kleuren'

'Dit is geen grijs akkoord', reageerde Bourgeois na het debat nog. 'Dit is er één met veel kleuren. Een zeer evenwichtig akkoord met veel opties, veel keuzes. Dit zijn de kleuren van de toekomst. Dit zijn de kleuren van vertrouwen, verbinden en vooruitgaan.'

De 63-jarige nieuwe regeringsleider toonde zich bijzonder ontgoocheld over de kritische tussenkomsten uit oppositionele hoek. 'Het ging vooral over wat er niet in het regeerakkoord staat. Dat doet vermoeden dat er een gebrek is aan gefundeerde kritiek. Men blijft vaak steken in clichés of rekensommetjes die op niets gebaseerd zijn.'

Volgens Bourgeois worden in het akkoord wel degelijk 'moedige en moeilijke keuzes' gemaakt, zonder dat de belastingen verhoogd worden of de begroting in het rood gaat. Bourgeois is het ook niet eens met de kritiek dat het akkoord hard en asociaal zou zijn. 'We gaan voor een samenleving waar iedereen in mee is', aldus Bourgeois. Zo komen er sociale correcties voor mensen die het moeilijk hebben.

Bourgeois gaf daarbij nog een sneer richting SP.A. 'Is het sociaal om 65-plussers die rentenier zijn of die een pensioen hebben van meer dan 2.000 euro, op een bescheiden wijze te laten bijdragen, en iemand die werkt voor een loon van 1.500 euro 250 euro te laten betalen? Waar zit het sociale beleid dan?'

Andere markante uitspraken in het debat:

  • Snoeien om te bloeden. Een persiflage op de slogan van Bourgeois zelf, snoeien om te groeien.
  • Ons Gwendolyntje, een bloem van een kind. Van Malderen vertelde een verhaal over het Vlaams gezin met Wouter, Bart, Gwendolyntje en nonkel Kris.
  • Dat lijntje van Open VLD is wel heel dun. Groen-fractieleider Björn Rzoska toonde de voorpagina van het regeerakkoord. Daarop staan drie lijnen, voor elke coalitiepartner één. Rzoska suggereerde dat de lijn van Open VLD er achteraf ‘in één nacht’ snel aan toegevoegd is.
  • Ik heb ook geen alternatieven gehoord, tenzij de collega’s van de socialisten hun geliefde kleur in het budget willen zien. De socialisten in het Vlaams Parlement krijgen van Bourgeois een tik terug na de verwijten dat het nieuwe regeerakkoord asociaal of hard zou zijn. 
  • Ik hoop dat u uw bestaan niet continu deelt met uw virtuele vrienden op Facebook, maar opnieuw echte aandacht zult opbrengen voor de mensen die zich rondom u bevinden. Parlementsvoorzitter Jan Peumans wenste het parlement een deugddoende vakantie met de nodige rust. Hij gaf de parlementsleden ook de goede raad af te kicken van smartphone en laptop.

Fetisj

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD benadrukten in koor dat de geplande besparingen nodig zijn en dat het belangrijk is ’de factuur niet door te schuiven naar later’. ‘Besparen is voor ons geen fetisj. We doen dat niet omdat we dat graag doen, maar uit zorg voor de mensen die na ons komen en om de rommel uit het verleden op te ruimen’, aldus Diependaele.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in