Netanyahu: 'Hamas houdt zich zelfs niet aan eigen staakt-het-vuren'
Rookpluimen boven Gaza Foto: reuters
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het aanbod van Hamas om een wapenstilstand van 24 uur in te voeren, afgewezen. Hamas vuurde vandaag nog mortiergranaten af op Israël en schond zo het eerder overeengekomen staakt-het-vuren. Toch vroeg het om een nieuwe wapenstilstand in te voeren. Ondertussen zijn sinds zondagochtend al zeker 3 Palestijnen omgekomen bij nieuwe gevechten.

'In een antwoord op de interventie van de VN en omwille van de situatie van het volk, zijn we overeengekomen om een staakt-het-vuren voor 24 uur in te voeren, beginnend om 14.00 uur', verklaarde Hamas-kopstuk Sami Abu Zuhri vanmiddag aan Reuters.

De Israëlische regering is echter niet van plan de aanvallen te staken. 'Hamas aanvaardt zelfs het eigen staakt-het-vuren niet, het blijft ons zelfs op dit moment aanvallen', reageerde premier Netanyahu op de vraag of Israël het aanbod van Hamas accepteerde. 'Israël zal alles doen om zijn bevolking te beschermen.'

Opnieuw dodelijk geweld

Na een staakt-het-vuren van een dag en een nacht barstte het oorlogsgeweld zondagochtend weer los in de Gazastrook. Twee mannen kwamen om toen ze aan de Israëlische grens in het centrum van de Gazastrook werden beschoten door tanks. Een derde werd gedood in de buurt van Khan Younis, in het zuiden, zei een woordvoerder van de hulpdiensten.

Deze namiddag werden volgens het Israëlisch leger nog verschillende raketten vanuit Gaza afgevuurd richting Kiriat Gat. De meeste van die raketten werden onderschept, één kwam neer in een open gebied.

Israël had het humanitair bestand afgebroken, 'wegens de onafgebroken raketbeschietingen van Hamas'. Meteen daarna waren de rookpluimen boven Gaza te zien op foto's van persagentschap Reuters. 

132 doden onder het puin

De wapenstilstand van zaterdag en zondagnacht gaf de hulpdiensten ruimte om te zoeken naar doden. Er werden zeker 132 lichamen vanonder het puin gehaald. 

Negenentwintig lijken werden teruggevonden in Chajaya, een buitenwijk van Gaza-stad, in Zeitoun en Touffah. In de vluchtelingenkampen van Deir al-Balah, Bureij en Noesseirat, die in het centrum gelegen zijn, ging het om 13 lichamen. Tweeëndertig doden lagen in het noordelijke Beit Hanoun. In Khan Younès en Rafah ten slotte, in het zuiden, werden 11 lijken gevonden.

De grens van 1.000

Het dodentol van het Israëlische offensief aan Palestijnse zijde komt na 20 dagen op meer dan 1.000. Verschillende ngo’s bevestigen dat ongeveer 70 tot 80 procent van alle gedode Palestijnen burgers zijn, onder hen vele vrouwen en kinderen.

Aan de andere zijde is de dodental veel kleiner met 40 soldaten. Ook kwamen twee Israëlische burgers en een Thaise gastarbeider om. Het conflict dat zaterdag de 19e dag inging geldt als het meest gewelddadigste tussen de twee vijandelijke kampen sinds 2009. 

Top in Parijs

Zaterdag hebben toponderhandelaars van de Europese Unie, de VS, Turkije en Qatar elkaar ontmoet in Parijs. Zij probeerden om een permanente wapensiltstand af te dwingen tussen Hamas en Israël. Tot een concrete oplossing kwam het niet. Hamas wil een opheffing van de blokkade van de Gazastrook, die de economie in het dichtbevolkte gebied verstikt. Israël wil zich pas terugtrekken als de militaire capaciteit van Hamas tot niets herleid is.