Standard-jonkies geven signaal aan concurrentie: Charleroi opgerold
Geoffrey Mujangi Bia. Foto: BELGA
Standard heeft het Belgische voetbalseizoen 2014-2015 met verve geopend: de Rouches rolden in de openingswedstrijd Charleroi op met 3-0. Geoffrey Mujangi-Bia bezorgde de Luikenaars al na 20 minuten een geruststellende 2-0 voorsprong, Mehdi Carcela zette na rust de eindstand op het scorebord.

Bij Standard staat coach Guy Luzon al enkele weken aan de klaagmuur: er vertrokken vier basisspelers op Sclessin, en er werden amper waardige vervangers binnengehaald. De Israëliër kon enkel nieuwkomer Texeira de wei insturen, de Portugees stond centraal in de verdediging naast de jonge Arslanagic. Ook de jongelingen Marquet en Lumanza kregen hun kans op het middenveld, terwijl voorin Ezekiel verrassend nog deel uitmaakte van de ploeg die hij zo graag zou verlaten.

Felice Mazzu had bij Charleroi wél meer keuze dan vorig jaar, zijn ploeg werd danig versterkt. Zo moesten nieuwkomers Ndongala en Kitambala mee voor gevaar zorgen.

Charleroi begon ook goed aan de match, maar na 10 minuten was het opeens massaal verdedigen geblazen en werden de Zebra’s overspoeld. Het was Mujangi-Bia die na 13 minuten de score opende. Iedereen verwachte een voorzet naar Ezekiel, maar de flankspeler vond vanuit een scherpe hoek (en met de hulp van een Charleroi-verdediger) een gaatje tussen de benen van Mandanda. Amper 7 minuten later had Standard al de dubbele voorsprong beet. Het was opnieuw Bia die de bal tussen de benen van de goalie schoot. Daarna namen de Rouches de voet van het gaspedaal en kabbelde de wedstrijd voort, Mazzu kon het amechtige spel van zijn ploeg niet meer aanzien en wisselde al na een half uur de onzichtbare Houdret voor wintertransfer Tainmont. Standard mocht met een dubbele voorsprong de rust in.

Ook na de koffie konden Mazzu en co niet uit een ander vaatje tappen. Standard was heer en meester, en het was Carcela die op vrije trap voor de 3-0 tekende. Ezekiel en Van Damme hadden nog kans om de 4-0 tegen de touwen te knallen, maar met 3 doelpunten waren de thuisploeg en de supporters ook al tevreden. De nieuwe voetbaljaargang kon dus niet beter beginnen voor Standard, dat uiteraard meteen aan de leiding gaat in het klassement. Donderdag wacht Panathinaikos.

Opmerkelijk:

Parfait Mandanda was vorig seizoen één van de sterkhouders bij Charleroi, maar vandaag was Parfait niet perfect. De Franse Congolees werd te makkelijk geklopt bij het eerste doelpunt van Mujangi-Bia, al kon hij daar nog een late deviatie inroepen als excuus. Bij het tweede doelpunt van Bia zag de hele Charleroi-verdediging er niet te best uit, maar opnieuw werd Mandanda door de benen gespeeld. Pijnlijk voor een doelman, zeker zo’n goeie als Mandanda. Mazzu zal hopen dat zijn keeper tegen de volgende wedstrijd weer de vorm van vorig seizoen te pakken heeft.

Hoogtepunten:

2’ - Arslanagic gaat stevig in op Kebano, maar Wouters houdt de kaarten op zak. Met behulp van de vanishing spray zet hij de muur van Standard op de goeie hoogte.

12’ - De eerste echte poging komt op naam van Van Damme. Goeie voorzet van Carcela vanop de rechterflank, maar de linksback kopt het leer over. Hier zat meer in voor de Rouches.

13’ - De eerste goal van deze jaargang komt op naam van Mujangi Bia! De flankspeler doet het allemaal zelf en snijdt simpel voorbij zijn tegenstanders. De hoek lijkt te scherp, maar toch schiet hij het leer tussen de benen van Mandanda én tegen de touwen.

20’ - En daar is de 2-0 al! En het is opnieuw Bia, én opnieuw vindt hij het net door het leer tussen de benen van Mandanda te mikken. Al werd er wel niet aandachtig verdedigd door de defensie van Charleroi, maar daar trekt Bia zich niets van aan.

23’ - Ndongala tikt Carcela aan, en Wouters toont de Charleroi-speler de eerste gele kaart van het seizoen.

29’ - Het loopt voor geen meter bij Charleroi en Mazzu grijpt in. De trainer van Charleroi slachtoffert Houdret. In zijn plaats komt Tainmont.

37’ - Ezekiel met de actie op de rechterkant. Hij kon voorzetten, maar besloot om voor eigen succes te gaan. Mandanda duwt de poging van de spits in hoekschop.

48’ - De bezoekers zijn allerminst furieus uit de kleedkamer gekomen. Het spel ligt voortdurend stil door irritante overtredingen.

51’ - N’Ganga komt onzacht in aanraking met De Camargo en heeft verzorging nodig. Op deze manier komt er geen vaart in het spel.

52’ - Dewaest gaat met de arm vooruit in duel met De Camargo. Dat komt de centrale verdediger op een gele kaart te staan.

56’ - Als de boeken nog niet helemaal dicht waren, dan kunnen ze nu zeker en vast toe. Mehdi Carcela krult een vrije trap over de muur voorbij Mandanda en tekent zo voor de 3-0!

59’ - We hebben er lang op moeten wachten, maar Charleroi heeft zowaar een deftige actie op de mat gelegd. Tainmont met een uitstekende kans, maar hij is te verrast om goed op doel te besluiten.

61’ - François wordt naar de kant gehaald en de grote Coulibaly is zijn vervanger. Al moet er ongeveer een mirakel gebeuren als Charleroi nog iets wil meegraaien vanop Sclessin.

63’ - Stergos Marinos gaat ook op de bon. Hij tikte Mujangi Bia op de enkels, een nutteloze overtreding ter hoogte van de middenlijn.

66’ - Ezekiel snelt à la Robben tegen Spanje voorbij de defensie van Charleroi, maar de Ivoriaan kan niet afdrukken. Dit was de kans op de 4-0.

81’ - Nog eens opwinding! Van Damme poeiert de bal richting doel en Mandanda is geklopt, maar de kapitein knalt het leer tegen 108 km/u hard op de paal. De poging verdiende beter.

84’ - Een kleine tien minuten voor tijd moet Kawashima zijn kunnen tonen op een poging van Ndongala. Na een corner knalt hij richting doel, en de Japanse goalie moest zich strekken.

84’ -

De daaropvolgende corner levert opnieuw gevaar op. Deze keer is het Rossini die flauw kan koppen in de handen van Kawashima.

89’ - Kebano zet zich achter de bal voor een vrije trap op een interessante plaats, maar Kawashima gaat goed plat.