Google keurt helft aanvragen om ‘vergeten te worden’ goed
(archiefbeeld). Foto: AFP

Sinds Google de Europese wet toepast op het ‘recht om vergeten te worden’, kreeg de internetgigant al 91.000 aanvragen over 328.000 links. In iets meer dan de helft van de gevallen werd de link door Google verwijderd.

In mei besliste het Europees Hof van Justitie dat Google verplicht kan worden om links naar websites met gevoelige persoonsgegevens te verwijderen. Midden juli vulden al 91.000 mensen online een formulier in. Google bekijkt voor iedere aanvraag of het recht op bescherming van persoonsgegevens primeert boven het recht op informatie.

In iets meer dan 50 procent van de gevallen heeft de internetgigant toegezegd om de betreffende links te verwijderen. Ongeveer 30 procent van de aanvragen kregen een negatief antwoord. In zo’n 15 procent van de gevallen vroeg Google de gebruiker om meer informatie.

Google wilde niet zeggen in hoeveel gevallen de bewuste links ook al effectief verwijderd werden uit de zoekresultaten. Sinds de mogelijkheid bestaat, vermeldt de zoekmotor van het bedrijf bij elke zoektocht naar een persoonsnaam dat ‘sommige resultaten mogelijk verwijderd zijn op grond van de Europese wet inzake gegevensbescherming’.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig