Polen verantwoordelijk voor folteringen in geheime CIA-gevangenis
Een gebied in een Pools bos nabij de stad Stare Kiejkuty, waar gevangenen vastgehouden werden Foto: REUTERS

Polen heeft het Verdrag voor de Rechten van de Mens geschonden toen het twee Al Qaeda-verdachten door de CIA liet vasthouden en folteren op Pools grondgebied. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Abu Zubaydah en Abd al-Rahim al-Nashiri, twee Saudi's, hadden een klacht ingediend tegen Polen bij het Hof. Ze beweerden dat ze naar een CIA-gevangenis waren gevlogen in een Pools bos. Daar zouden ze mishandeld zijn.

De Verenigde Staten hebben het bestaan van die ‘extralegale transfers’ van gevangenen naar een ander land eerder al toegegeven. Het gebeurt sinds de terroristische aanval van 11 september, maar er is nooit gezegd waar de CIA de Al-Qaeda-gevangenen naartoe bracht. Polen zelf heeft het bestaan van een CIA-gevangenis op Pools grondgebied altijd ontkend, wat het land in een moeilijke positie brengt.

De twee mannen zitten momenteel gevangen in de gevangenis van Guantánamo, de militaire gevangenis van de VS op Cuba. Ze beschuldigden Polen omdat het land hun illegaal gevangenschap niet kon voorkomen en de verantwoordelijken daarvoor niet vervolgden.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat Polen verschillende artikels van het Verdrag voor de Rechten van de mens heeft geschonden: het artikel over folteringen, het recht op vrijheid en het recht op een effectief rechtsmiddel voor slachtoffers van misdrijven. Polen moet al-Nashiri 100.000 euro schadevergoeding en Zubaydah 130.000 euro.

De uitspraak kan ook implicaties hebben voor andere EU-landen, die mogelijk CIA-gevangenissen schuilhouden op hun grondgebied. Er zijn bij het Hof voor de Rechten van de Mens zaken hangende tegen Roemenië en Litouwen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig