Zet OneNote-foto’s om in bewerkbare tekst
Foto: mvdv

OneNote van Microsoft synchroniseert je aantekeningen, foto’s en spraaknotities netjes met al je computers en mobiele apparaten. Minder bekend is dat de software ook tekst uit afbeeldingen kan kopiëren. Dat bespaart je heel wat (over)tikwerk.

Van een visitekaartje over een wijnetiket tot een vacature in de krant: je hoeft er met je smartphone maar een foto van te maken, en OneNote stuurt het beeld via de cloud naar al je apparaten. Handig, maar het kan nog makkelijker. Met één druk op de knop zet je de tekst in zo’n foto namelijk om in bewerkbare tekst. Zo hoef je de contactgegevens op een visitekaartje bijvoorbeeld niet over te tikken, maar plak je de informatie rechtstreeks in je digitale adresboek. Opgelet: tekstherkenning wordt momenteel alleen ondersteund door OneNote 2013 voor Windows. Met de Windows 8-app en de Mac-versie lukt het dus niet.

Klik in OneNote 2013 met de rechter muisknop op de desbetreffende foto en kies in het pop-upmenu voor Tekst kopiëren van Afbeelding. Lukt dat niet onmiddellijk (de optie blijft grijs), kies dan eerst voor een andere functie in het menu, te weten Tekst in afbeelding doorzoekbaar maken (met Nederlands als standaardtaal). Daarna zal de kopieerfunctie gewoon werken.

De OneNote-app is beschikbaar voor Windows Phone, iOS en Android. De mobiele toepassingen zijn gratis, net als de desktopversies voor Windows en Mac.