FIFA-rapport over WK-toewijzingen Rusland en Qatar weer uitgesteld
Foto: BELGAIMAGE

Het rapport van de Wereldvoetbalbond FIFA over de toewijzingen van de Wereldbekers 2018 en 2022 aan Rusland en Qatar zal pas in de eerste week van september klaar zijn. Dat meldde de Ethische Commissie van de FIFA maandag.

De commissie rondde het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de WK-toewijzingen op maandag 9 juni af. Michael Garcia, voorzitter van de Ethische Commissie, verklaarde destijds dat het rapport zes weken later, nu dus, aan de Arbitragecommissie voorgelegd zou worden, maar die zes weken worden er minstens twaalf. Garcia werd in juli 2012 voorzitter van de Ethische Commissie. De publicatie van zijn langverwacht rapport over de WK-toewijzing was aanvankelijk voor september 2013 voorzien.

Vooral de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar ligt onder vuur. Volgens de Britse krant Sunday Times zou voormalig FIFA-bestuurslid Mohamed Bin Hammam zo’n 5 miljoen aan steekpenningen hebben uitgedeeld om het WK naar zijn land te halen. Ook de uitbuiting van en de onveilige werkomstandigheden voor de stadionbouwers hebben voor veel kritiek gezorgd.

Bij de stemming, op 2 december 2010 in Zürich, waren naast Qatar en Australië, ook de Verenigde Staten, Zuid-Korea en Japan kandidaat voor het WK 2022. Voor het WK 2018 had Rusland de concurrentie van Engeland en van de gezamenlijke kandidaturen Spanje-Portugal en Nederland-België.