Rutte: ‘Behandeling lijken lijkt zorgvuldig’
Foto: REUTERS

De manier waarop met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is omgegaan, lijkt zorgvuldiger dan vooraf werd gevreesd. Dat heeftg de Nederlandse premier Mark Rutte maandagavond tijdens een persconferentie in Den Haag gezegd.

Hij houdt wel “een stevige slag om de arm”. Dat er naar het lijkt goed met de lichamen is omgesprongen, blijkt uit de “eerste signalen” van onze Nederlandse experts, aldus Rutte. “Maar dat is pas echt zeker als we het ook zelf kunnen vaststellen.”

Hij bevestigde verder dat de trein met de lichamen van de slachtoffers van Torez onderweg is naar Donetsk om vervolgens naar Charkov te gaan. De separatisten hielden de trein eerder tegen, maar maandag kwam er schot in de zaak.

De treinreis gaat lang duren. President Petro Porosjenko van Oekraïne zei in een telefoongesprek met Rutte kort voor de persconferentie dat het wel 10 tot 12 uur kan duren voordat de trein in Charkov is. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

Hoeveel lichamen in de trein liggen, is nog niet duidelijk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) telde eerder 200 lijkenzakken. Het gaat in elk geval om een “fors aantal”, aldus de premier. In het toestel van Malaysia Airlines zaten 298 mensen.

Vanuit Charkov worden de lichamen “onverwijld” naar Nederland gevlogen, al moet er nog wel een reeks technische en consulaire handelingen plaatsvinden voordat het zover is.

De identificatie vindt in Nederland plaats. Dat is definitief met de regering in Oekraïne overeengekomen, zei de premier. “Het is goed nieuws dat dit nu ook gaat lukken.”

Rutte toonde zich redelijk tevreden over de recente ontwikkelingen. “Na de eerste voorzichtige positieve signalen van gisteren, lijken er ook vandaag weer meer positieve signalen te zijn. Er lijkt meer schot in de zaak te zitten. Maar het gaat stap voor stap.” Bij de positieve ontwikkelingen verwees hij ook naar het feit dat Nederlandse forensische experts maandag voor het eerst het rampgebied hebben kunnen betreden en dat Maleisië later in de avond de zwarte dozen van het vliegtuig zou krijgen van de separatisten.