De etappe van dinsdag: koers op twee fronten
Foto: tour de france

Het Tourpeloton krijgt dinsdag de eerste van drie Pyreneeënritten voorgeschoteld. De rit over 237,5 kilometer van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon is de minst zware van de drie.

 

Tour de France op Sportwereld.be

Na twee colletjes van vierde, één van tweede (Col de Portet-d’Aspet) en één van derde volgt de beklimming van de Port de Balès. Die col buiten categorie is 11,7 kilometer lang. De voet ligt 852 meter boven de zeespiegel, de top op 1.755 meter. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,7 procent, met pieken tot 10,2 procent. De aankomstlijn is niet op de top getrokken. Er is nog een afdaling van ruim twintig kilometer.

Volg de etappe hier LIVE!

De Portet-d’Aspet is de col waarop de Italiaan Fabio Casartelli in 1995 tijdens de afdaling om het leven kwam. Na dat drama werd de col een tijdje gemeden. Nu is hij voor de vierde keer sinds 2007 weer in het parkoers opgenomen.

Bagnères-de-Luchon is een vaste stopplaats in de Tour. Het bergdorp ontvangt de Tour al voor de 52e keer, op 101 edities, meestal wel als startplaats. In 1910 ging Bagnères-de-Luchon de geschiedenis in als aankomst-en startplaats voor de allereerste Tourritten in het hooggebergte. De Fransman Thomas Voeckler was er in 2012 de laatste winnaar. Twee jaar voordien was diezelfde Voeckler er ook al met de bloemen aan de haal gegaan. Odiel Defraeye in 1912, Philippe Thys in 1913, Firmin Lambot in 1914 en 1920, Adelin Benoît in 1925, Lucien Buysse in 1926, Léon Louyet in 1933, Sylvère Maes in 1935, Eloi Meulenberg in 1937, Félicien Vervaecke in 1938 en Eddy Merckx in 1972 zijn de Belgische ritwinnaars in Luchon.

‘Koers op twee fronten’

‘De langste etappe uit de Tour is eentje die in de kleren zal kruipen bij de mannen die strijden voor het klassement’, weet ex-Tourwinnaar Bernard Hinault. ‘Met een afstand van bijna 240 kilometer kan je deze wedstrijd vergelijken met een klassieker. De beklimmingen van de Portet d’Aspet en de Col des Ares zijn niet de langste maar bevatten wel steile stukken. Op de slotklim de port de Balès zullen de benen pijn doen en bij sommigen zelfs exploderen. Ik verwacht een koers op twee fronten. Een grote kopgroep met daarin renners die achteruit geslagen zijn in de stand zal strijden voor de ritzege. Daarachter zullen de favorieten op de slotklim en vooral in de afdaling naar het kuuroord Bagnères-de-Luchon proberen seconden te sprokkelen.’