‘Foto bewijst dat vliegtuig is neergeschoten’
Foto: ft

De Britse krant Financial Times heeft een foto van een wrakstuk van de neergestorte Boeing MH17 gepubliceerd waarop sporen van een raketinslag te zien zouden zijn. De krant haalt twee defensiespecialisten en een voormalige militaire piloot aan om die hypothese te staven.

Dit weekend publiceerde FT een foto van een stuk romp van het neergestorte vliegtuig. Op het stuk metaal van zowat een vierkante meter is een groot gat met daarrond kleine gaten en wat lijkt op brandmerken te zien.

Het wrakstuk was in de achtertuin van een dorpsbewoner van Petropavlovka gevonden en daarna naar de kant van de weg gebracht ‘omdat men dacht dat het om een belangrijk stuk ging’, schrijft de krant.

Die haalde er twee defensiespecialisten in Londen en een voormalige militaire piloot bij om het beeld te analyseren. Alledrie zeggen ze ‘dat de schade grotendeels overeenkomt met die na een raketinslag’.

‘De grootte van de inslagen komt overeen met wat men kan verwachten van een inslag door een SA-11 (raket, nvdr). Niettemin is het moeilijk het patroon van de volledige inslag in te schatten op basis van zo’n klein fragment’, zegt analist Justin Bronk aan de Financial Times.

Schuld

De Verenigde Staten wijzen intussen met een steeds meer beschuldigende vinger naar de pro-Russische separatisten in Oekraïne als verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17.

Zo blijkt volgens de VS uit verschillende bronnen dat de separatisten beschikten over de SA-11, het wapensysteem dat waarschijnlijk is gebruikt om het passagierstoestel neer te halen. De regeringstroepen gebruiken die luchtdoelraketten weliswaar ook, maar volgens de Amerikanen was MH17 op het moment van de crash niet binnen het bereik van de Oekraïense luchtverdediging.

Bovendien hebben de separatisten volgens de VS zelf de suggestie gewekt dat ze verantwoordelijk zijn. ‘Kort na crash hebben separatisten op sociale media de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van een militair transportvliegtuig’, schrijven de Amerikaanse autoriteiten.

Toen bleek dat een burgertoestel was neergeschoten, werden die berichten snel weer verwijderd.

Gevechtsvliegtuig

Moskou detecteerde dan weer een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt van de Boeing kort voor de crash. Een Oekraïens gevechtsvliegtuig SU-25 bevond zich kort voor de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines van donderdag op 3 tot 5 kilometer van de Boeing, zegt een Russische generaal.

De Russische defensie heeft bovendien ‘geen enkele raket gedetecteerd’ in de buurt van de vliegroute van het vliegtuig, zo klinkt het.