Nederlandse premier Rutte: ‘Heel, heel veel verdriet’
Foto: AFP

De nabestaanden voelen ‘heel, heel veel verdriet’ na de vliegramp in Oekraïne. Dat heeft de Nederlandse premier Mark Rutte maandagmiddag gezegd na een bijeenkomst met de getroffen mensen. De bijeenkomst was ‘ronduit indrukwekkend’ en ‘buitengewoon aangrijpend’, aldus Rutte.

Rutte heeft tegen de nabestaanden gezegd dat ze niet alleen staan, zei hij na afloop. “Heel Nederland staat om ze heen.”

De bijeenkomst was in een congrescentrum in Nieuwegein. In het eerste gedeelte spraken Rutte en vertegenwoordigers van Slachtofferhulp en het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) de aanwezigen toe. Daarna gingen de nabestaanden met elkaar in gesprek. Ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren daarbij aanwezig.

Behalve de premier en het koningspaar woonden ook de ministers Schippers (Volksgezondheid), Opstelten (Veiligheid en Justitie), Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Hennis (Defensie), de staatssecretarissen Mansveld (Luchtvaart) en Klijnsma (Sociale Zaken), KLM-baas Camiel Eurlings en Huib Gorter van Malaysia Airlines de bijeenkomst bij.

Uit privacyoverwegingen was het congrescentrum afgezet met veel zwarte schermen. De nabestaanden kwamen via een andere ingang aan, uit het zicht van de media. Naast Nederlandse media waren ook veel buitenlandse journalisten aanwezig.