Willem-Alexander: ‘Ramp slaat diepe wond in samenleving’
Willem-Alexander met Maxima Foto: REUTERS

De vliegramp in Oekraïne heeft ‘een diepe wond geslagen in onze samenleving. Het litteken zal zichtbaar en voelbaar blijven. Tot in lengte van jaren.’ Dat heeft de Nederlandse koning Willem-Alexander maandag gezegd in een televisietoespraak, na afloop van een bijeenkomst in Nieuwegein met nabestaanden van de slachtoffers.

De koning zei dat hij en koningin Máxima ‘diep geraakt zijn door de schrijnende persoonlijke verhalen van mensen die dierbaren hebben verloren. Mensen wier leven in scherven ligt. Hun verdriet, hun onmacht en hun wanhoop snijden ons door de ziel.’ De koning voegde er aan toe: ‘We weten dat hun verlies niet goed te maken is. Het enige dat we vandaag konden doen is bij hen zijn en luisteren naar hun verhaal’.

Willem-Alexander prees de professionals die de getroffen mensen ondersteunen. Ook had hij warme woorden voor ‘alle mensen die zich bekommeren om getroffenen. Familie, vrienden, buren, collega’s, clubgenoten. U bent zo nodig nu.’ Het is volgens de koning belangrijk elkaar te steunen ‘en dat we ons hart openstellen voor iedereen die zijn of haar verhaal wil delen. Nu, maar ook in de maanden en jaren die volgen.’

Ook liet Willem-Alexander weten dat hij net als de nabestaanden vindt dat er duidelijkheid moet komen over wat er precies gebeurd is in Oekraïne.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig