61 journalisten gedood tijdens eerste helft 2014
Foto: AFP

Oekraïne was in de eerste zes maanden van het jaar, met zeven omgekomen nieuwsmedewerkers, het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Dat blijkt uit onderzoek van het International News Safety Institute (INSI). In de eerste helft van 2014 stierven wereldwijd in totaal 61 journalisten tijdens het uitoefenen van hun job, een aanzienlijke stijging ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, toen veertig journalisten het leven lieten.

In het oosten van Oekraïne werden de afgelopen twee maanden maar liefst minstens vijf medewerkers van media gedood. Zo kwam de Russische cameraman Anatoly Klyan om toen de bus waarin hij zat net ten noorden van Donetsk onder vuur werd genomen. De Russische televisiemedewerker Igor Kornelyuk en geluidsman Anton Voloshin lieten het leven tijdens een aanval nabij Lugansk en de Italiaanse journalist Andrea Ronchelli kwam samen met de Russische tolk Andrey Mironov om terwijl ze verslag uitbrachten van gevechten tussen regeringstroepen en pro-Russische opstandelingen in de buurt van Slaviansk. Het is de eerste keer dat Oekraïne de top vijf haalt sinds het INSI meer dan tien jaar geleden het aantal gesneuvelde journalisten begon bij te houden.

Irak

Ook in Irak kwamen zes journalisten om het leven. Irak staat al lang op de zwarte lijst en journalisten in het land zijn vaak het slachtoffer van bedreigingen en geweld. De veiligheidssituatie is er echter aanzienlijk verslechterd sinds de fundamentalistisch-soennitische terreurgroep IS in juni een grootschalig offensief lanceerde.

Syrië en Pakistan bezetten respectievelijk de derde en vierde plaats, met elk vijf gedode reporters. In 2013 en 2012 gold Syrië nog als het gevaarlijkste land ter wereld voor journalisten. Daarnaast vielen er vier journalisten te betreuren in Afghanistan en drie op de Filipijnen.

Nog volgens het onderzoek van INSI kwamen 36 journalisten om bij gewapende conflicten, terwijl de 25 andere slachtoffers in vredestijd sneuvelden terwijl ze verslag uitbrachten over misdaad en corruptie. Tot slot blijken het vooral lokale verslaggevers te zijn die omkomen: van de gedode journalisten stierven er 49 in eigen land.