Een Oekraïens gevechtsvliegtuig SU-25 bevond zich kort voor de crash van het vliegtuig van Malaysia Airlines van donderdag op 3 tot 5 kilometer van de Boeing. Dat heeft een Russische generaal zondag verklaard tijdens een persconferentie op het ministerie van Defensie. De Oekraïense president Petro Poroshenko ontkent intussen dat dit het geval zou geweest zijn.

Het ministerie heeft de Verenigde Staten gevraagd om satellietbeelden te delen, 'als zij die hebben'. Zowel de Verenigde Staten als Oekraïne verklaarden namelijk over satellietbeelden te beschikken die bewijzen dat het vliegtuig werd neergeschoten door de pro-Russische rebellen.

SU-25-vliegtuig

'We hebben een Oekraïens SU-25-vliegtuig zien opstijgen in de richting van de Boeing, die zich toen op een afstand van drie tot vijf kilometer bevond. Een SU-25 kan een hoogte van 10.000 meter bereiken en beschikt over lucht-luchtraketen die een afstand van 12 kilometer kunnen overbruggen en de vernieling van een doelwit verzekeren tot op een afstand van 5 kilometer', aldus de generaal.

De Oekraïense president Petro Poroshenko ontkent dat een Oekraïens gevechtsvliegtuig in de buurt van Boeing MH17 van Malaysia Airlines kwam kort voor het neerstorten. 'Dit is niet waar', zegt Poroshenko aan CNN. 'Iedereen weet dat tijdens dat moment alle Oekraïense vliegtuigen aan de grond stonden.

Rusland ontkende tijdens de persconferentie bovendien ooit Buk-raketten of andere wapens aan de pro-Russische separatisten te hebben geleverd. Volgens de VS hebben pro-Russische separatisten het vliegtuig boven Oekraïne neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam.