Gent Jazz lokt 30.000 bezoekers
Ibrahim Maalouf was dit jaar een van de toppers op Gent Jazz. Foto: Koen Bauters

Het Gent Jazz Festival, dat zaterdagavond afsloot met een optreden van Charles Bradley & His Extraordinaires, heeft dit jaar 30.000 bezoekers naar het terrein aan de Bijloke gelokt. 'Het geeft een gevoel van thuiskomen, want we zijn teruggekeerd naar de roots van het festival', zegt organisator Bertrand Flamang.

De slotdag op 19 juli was uitverkocht, net als donderdag 17 juli met onder meer Ludovico Einaudi. De organisatie programmeerde relatief onbekende namen als de Japanse jazzpianiste Hiromi of de Libanees-Franse trompettist Ibrahim Maalouf hoog op de affiche. 'Als festivalorganisator geeft het een enorme voldoening dat net die groepen door het publiek op zijn minst even goed onthaald worden als de sterkste concerten van de headliners. Op deze manier is de balans tussen ontdekking en gevestigde waarden zeer mooi in evenwicht', zegt Flamang.

Op het terrein kreeg het tweede podium dit jaar een meer prominente plaats. 'Een echt schot in de roos. Dankzij de Garden Stage kon meer ruimte worden gegeven aan opkomend talent, aan Belgische bands en buitenbeentjes die zonder de extra podiumplaatsen uit de boot zouden vallen'.

De festivalorganisatie reikte opnieuw verschillende prijzen uit. 'Met de SABAM Jazzaward voor ‘Gevestigde waarde’ van 10.000 euro, toegekend aan trompettist Bart Maris, werd een steunpilaar van de Gentse jazzscene bekroond voor zijn talloze creatieve groepsprojecten. Het wordt vooral uitkijken naar de verdere evolutie van pianist Seppe Gebruers die de SABAM Jeugd & Muziek-award met een cheque van 5.000 euro naar huis mocht nemen', zegt de organisatie. Het duo Keenroh won ‘Jong Jazztalent Gent 2014’ en ontvangt een werkbeurs van 10.000 euro.