Militair defilé trekt over Paleizenplein
De koning en de koningin. Foto: belga

In Brussel trok iets na 16 uur het militair défile over het Paleizenplein. Koning Filip en koningin Mathilde en hun vier kinderen namen plaats op het erebalkon. Het militaire gedeelte blikte terug op de Eerste Wereldoorlog terwijl het burgerlijk gedeelte aandacht schonk aan 50 jaar dringende medische hulpverlening.

Vandaag is het onze nationale feestdag met als hoogtepunt de militaire parade: straaljagers, pantservoertuigen, marcherende detachementen. En na twaalf jaar mochten de Leopardtanks nog eens meerijden. Wel voor de laatste keer, want eind dit jaar gaat het laatste exemplaar met pensioen.

Het Belgische leger vervult zowat al zijn missies in het buitenland en wil snel inzetbaar zijn. Tanks passen niet in die ambitie. De Leopardtank en de andere rupsvoertuigen moeten plaatsruimen voor verschillende versies van de gepantserde Piranha-wielvoertuigen, die lichter en meer flexibel zijn.

Mitrailleurkar

In totaal namen 1.900 grondtroepen deel aan het defilé, waarbij verschillende detachementen van 1914. Opvallend daarbij waren twee Belgische mastiff-honden die een mitrailleurkar voorttrokken. Ook het Royal 22e Régiment uit Quebec stapte op in het militair defilé. Het regiment, dat dit jaar zijn 100ste verjaardag viert en het eerste en enige louter Franstalige regiment van het Canadese leger is, was vertegenwoordigd in elke belangrijke veldslag waar Canada in de Eerste Wereldoorlog aan deelnam.
 
Het militair defilé stond verder ook in het teken van de internationale samenwerking, met 80 militairen van de European Union Battle Group (EUBG), sinds vorige maand inzetbaar.
 
Het burgerlijke defilé besteedde aandacht aan het 50-jarig bestaan van de wet over de dringende medische hulpverlening. Daarom defileerden een aantal oude voertuigen. Destijds werd een nationale nooddienst opgericht, bestaande uit een vijftiental ziekenwagens. Vandaag zijn het er 547.

Koning Albert

Koning Albert en koningin Paola zijn niet aanwezig op de viering van de Nationale Feestdag in Brussel. “Ze zijn met vakantie in het buitenland”, laat de woordvoerder van het paleis, Pierre-Emmanuel De Bauw, weten.

Koning Albert heeft op 7 juli een chirurgische ingreep ondergaan aan de hoofdhuid. Het gaat om een gelijkaardig letsel waarvoor Albert II in november 2011 al eens werd behandeld aan de neus. Toen liet het paleis ook weten dat de koning een herstelperiode in acht moest nemen.