Bezoekersrecord sneuvelt op Dour-festival
Phoenix zorgde op de laatste dag voor uitzinnige taferelen aan het hoofdpodium. Foto: Photo News
Zowat 195.000 festivalgangers hebben de voorbije vijf dagen het alternatieve muziekfestival in Dour bezocht, 38.000 onder hen bleven er kamperen, een absoluut record. Gedurende vijf dagen was vooral een hoofdrol weggelegd voor de hitte, werd regen verwelkomd als een aangename verfrissing en was er vooral de steengoede affiche, waar Kaiser Chiefs, Phoenix en Boys Noiz een lijn mochten ondertrekken.

Vrijdag was er even consternatie op de festivalweide na het overlijden van een 25-jarige Fransman op de camping. De politie en de festivalorganisatie hield het op 'een hartaanval'. Feit is dat de medewerkers van het rode kruis een heel weekend de handen vol had. Daar zat vooral de hitte voor iets tussen. Vooral op donderdag en vrijdag werden bezoekers bruin gebakken op de festivalweide. Later deed de regen haar intrede maar dat kon de pret nauwelijks drukken.

Hoe druk besproken ook, ook het sterfgeval van vrijdagochtend lieten mensen zich eveneens niet aan het hart komen. Uiteraard werd bij veel bezoekers meteen gedacht aan drugs en alcohol. Dour heeft misschien een mindere reputatie op dat vlak. Wij kunnen enkel vaststellen dat dit in de laatste jaren enorm verbeterd is.

Voor, tijdens en na het festival voerde de politie extra controles uit op de wegen rond het festival. Enkele chauffeurs werden op de bon gezwierd wegens rijden onder invloed. Verder werden er een vijftigtal pv's opgesteld voor drugsbezit en twee voor verboden wapendracht. 

En het belangrijkste...

Uiteraard komen mensen maar voor een handvol redenen naar dit festival. Voor het amusement, maar vooral toch voor de schitterende muziek die de organisatie ieder jaar bij elkaar weet te sprokkelen. Naast enkele usual suspects weet Dour qua programmatie ook ieder jaar te verrassen met een aantal goed verstopte pareltjes. 

Zondag werden we aangenaam verrast door de sets van Joey Badass, Blonde Redhead en Coely. Op het hoofdpodium eisten vooral de meer gevestigde waarden de hoofdrol op. 'Everyday I love you less and less', Kaiser Chiefs wond er van bij de start geen doekjes om en rockte de stampvolle festivalweide plat. Zanger Ricky Wilson sneerde en grapte zijn band richting hoogtepunt met nummers als 'Modern Way' en 'My Life'.

Nog meer ambiance bij Phoenix. Ook zij vlogen er meteen in met 'Entertainement'. Na wat euvels met het geluid passeerden nog 'Too Young', 'Girlfriend', 'Funky Squaredance' en 'Armistice' de revue. De setlist en de energieke podiumprestatie zorgde voor uitzinnige taferelen in The Last Arena, vooral in op- en neerwaartse zin. Met 'Rome' werd Dour op schitterende wijze de laatste nacht ingestuurd. 

Van de andere festivaldagen onthouden we vooral de opvoeringen van Bonobo, Détroit, East India Youth, Wave Racer, Just Blaze, BadBadNotGood, en hoogstwaarschijnlijk vergeten we er nog een paar. Het ultieme optreden qua show, ambiance en muzikale performance was zonder enige twijfel 'The Hives'.