James Rodriguez maakte mooiste WK-doelpunt
Foto: AFP

De volley van de Colombiaan James Rodriguez tegen Uruguay is na een stemming op de FIFA-website verkozen tot ‘Doelpunt van het WK’. Dat maakte de Wereldvoetbalbond bekend.

Het doelpunt van Rodriguez leverde meer dan vier miljoen stemmen op. De duikkopbal van de Nederlander Robin van Persie in de groepswedstrijd tegen Spanje strandde op de tweede plaats.

Het is al de derde keer op rij dat het mooiste WK-doelpunt van Zuid-Amerikaanse makelij is. Vier jaar geleden scoorde de Uruguayaan Diego Forlan het mooiste WK-doelpunt in Zuid-Afrika, in 2006 kwam de mooiste treffer op naam van de Argentijn Maxi Rodriguez.

James Rodriguez pakte na 28 minuten de bal met de borst aan, draaide in één beweging van zijn tegenstander weg en trapte vervolgens weergaloos in het dak van het doel. Het vluchtschot scheerde nog de deklat, maar de Uruguayaanse doelman Fernando Muslera was kansloos tegen de schicht van Rodriguez.

Na de pauze trapte Rodriguez met zijn tweede treffer Uruguay uit het toernooi (2-0). Uiteindelijk scoorde de aanvallende middenvelder van AS Monaco zes doelpunten op het WK en daarmee werd hij topschutter. In de kwartfinales tegen Brazilië vond hij de laatste keer de weg naar de netten. In de slotfase van die wedstrijd scoorde hij van op de stip de aansluitingstreffer, maar verder dan 2-1 geraakte Colombia niet meer.

Zijn uitmuntende WK leverde James alvast de belangstelling op van Real Madrid. Volgens Spaanse media wordt de transfer maandag nog afgerond. ‘De Koninklijke’ zou tachtig miljoen euro op tafel leggen om Rodriguez naar de Spaanse hoofdstad te halen.