In de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel is maandag kort na 10.00 uur het Te Deum van start gegaan. De religieuze ceremonie betekent het begin van de festiviteiten voor de nationale feestdag.

Aan de kathedraal stonden zo’n 600 personen koning Filip en koningin Mathilde op te wachten. Die laatste droeg een grote gerafelde hoed in feloranje, een opvallende creatie van het Huis Fabienne Delvigne, sinds 2001 hofleverancier. Het koningspaar was vergezeld van hun vier kinderen en werd op luid applaus onthaald.

Eerder was er ook al applaus voor uittredend federaal eerste minister Elio Di Rupo (PS) en federaal informateur Charles Michel (MR).

Prinses Astrid en haar echtgenoot prins Lorenz wonen het Te Deum bij in de Sint-Salvatorkathedraal in Brugge terwijl prins Laurent en prinses Claire hetzelfde doen in de Sint-Aubainkathedraal in Namen. De voltallige koninklijke familie zal deze namiddag nog het militair defilé bijwonen en vervolgens een bezoek brengen aan het Feest in het Warandepark.