De Vlaamse onderhandelaars staan zeer dicht bij een akkoord. Ontslagnemend minister-president Kris Peeters verwacht binnenkort een Vlaamse regering.

‘Er is de voorbije dagen in grote discretie hard gewerkt, en in een zeer korte periode kan vooruitgang worden geboekt’, zei Peeters aan de VRT voor de start van het Te Deum. ‘De laatste loodjes kunnen zeer zwaar wegen.’

Op 11 juli had N-VA-voorzitter Bart De Wever gezegd dat de onderhandelaars snel konden landen, maar in de laatste rechte lijn stokten de onderhandelingen. De twee partijvoorzitters Bart De Wever en Wouter Beke, voor CD&V, schoven een aantal keer mee aan de tafel.

Vooral budgettair knelde het nog. Vlaanderen moet volgend jaar op zoek naar 1,4 miljard euro om uit het rood te blijven. Toch vinden sommige onderhandelaars dat de nieuwe Vlaamse regering niet alleen moet besparen het eerste jaar. Over de provincies was ook onenigheid. N-VA wou ze afschaffen en nu dat niet lukt, wil de partij fors besparen op dat bestuursniveau. CD&V vindt de voorstellen te verregaand.