Philips heeft last van sterke euro
Foto: Photo News

Philips heeft in het tweede kwartaal opnieuw flink last gehad van de sterke euro, die nadelig uitpakt voor inkomsten die in vreemde valuta’s worden behaald. Vooral daardoor daalde de omzet met 6 procent tot 5,3 miljard euro, een sterkere afname dan analisten gemiddeld hadden voorzien. Dat maakte het Nederlandse elektronicaconcern maandag bekend.

Het bedrijfsresultaat (ebita) nam met bijna een derde af tot 415 miljoen euro. De nettowinst daalde met ruim 23 procent tot 243 miljoen euro. De lagere operationele resultaten werden deels gecompenseerd door lagere belastingen.

Volgens topman Frans van Houten werd Philips in het tweede kwartaal nog altijd geplaagd door zwakke marktomstandigheden. Daarnaast leed de omzet bij de medische divisie, goed voor 40 procent van de totale opbrengsten, onder de tijdelijke sluiting van een fabriek voor scanapparatuur in de Verenigde Staten.

Van Houten sprak wel opnieuw de verwachting uit dat de resultaten in de tweede jaarhelft zullen verbeteren. Het bedrijfsresultaat zal, eenmalige posten buiten beschouwing gelaten, dat van de tweede helft van 2013 overtreffen, zei hij. Ook bevestigde Philips de doelstellingen die eerder werden geformuleerd voor 2016.

De verbetering zal wel hoofdzakelijk het gevolg zijn van de kostenbesparingen die Philips doorvoert. De marktomstandigheden blijven met name voor de medische divisie op korte termijn moeilijk. De nadelige wisselkoerseffecten zullen afnemen, maar niet verdwijnen. “Wij blijven bezorgd over de sterke euro”, zei Van Houten.

Philips kondigde eerder deze maand maatregelen aan bij Healthcare. Van Houten heeft persoonlijk de leiding op zich genomen. Door de lijnen korter te maken hoopt Philips meer slagvaardigheid in de organisatie te brengen. Het is de bedoeling dat nieuwe producten sneller op de markt komen. De medische tak slaagt daar minder goed in dat bijvoorbeeld de consumententak, zei de topman.

Eind juni was al aangekondigd dat Philips twee onderdelen van zijn lichtdivisie in een apart bedrijf gaat onderbrengen. Van Houten sprak maandag tegen dat de verzelfstandiging van Lumileds en Automotive Lighting een opmaat vormt tot een opsplitsing van het elektronicaconcern.