Spanningen met Russen op vakantie
Foto: EPA

Op vakantiebestemmingen waar veel Russen zijn, zoals de populaire badplaats Kemer in Turkije, lopen de spanningen met Europese toeristen op. Dat melden klanten van Nederlandse reisorganisaties, zo schrijft De Telegraaf.

'Russen worden chauvinistischer: wij tegen de wereld die tegen ons is. Dat kan botsen met vakantiegangers van andere nationaliteiten', laat topman Atilay Uslu van reisorganisator Corendon weten.

Nederlanders zouden Russen steeds minder pruimen vanwege de vliegramp met vlucht MH17 in Oost-Oekraïne, toegeschreven aan een raket van Russische separatisten, die het leven kostte aan 193 Nederlanders.

De woordvoerster van TUI Nederland (Arke) stelt dat de onderhuidse irritaties nog niet tot geweld hebben geleid in all-inclusive resorts. 'Onze reisleiding houdt de vinger aan de pols. Zodra er iets gebeurt, grijpen we in.'

Volgens de Corendon-topman gaan deze zomer veel minder Russen in de Middellandse Zee op vakantie. 'Op bijvoorbeeld Mallorca is hun aantal gehalveerd. Hoteliers en lokale reisagenten denken dat dit te maken heeft met de oplaaiende koude oorlog. Russische toeristen willen geen geld uitgeven in Europese landen die kritiek op Rusland hebben en pro-Oekraïne zijn'.