15.000 feestvierders op Bal National
Foto: blg

Het intussen traditionele Bal National aan de vooravond van de nationale feestdag heeft zondagavond duizenden mensen naar het Brusselse Vossenplein gelokt. Op het plein zelf was het op de koppen lopen en ook in de straten errond was het meer dan gezellig druk. De aanwezigen kregen rond 21.00 uur het gezelschap van het koningspaar, dat op luid applaus werd onthaald. Rond 23.00 uur moest het Vossenplein afgesloten worden omdat de maximumcapaciteit van 15.000 personen bereikt was, zo laat de organisatie weten.

Voordien, vanaf 19.00 uur werd het publiek opgewarmd, voorzover dat nodig was onder een stralende hemel, door de muzikanten en dansers van de vzw Unik. Die leerden hen een choreografie aan op de tonen van ‘Ik wel deze nacht in de straten verdwalen’, van Wannes Van de Velde, die ze later op de avond ten beste mochten geven voor koning Filip en prinses Mathilde. Intussen hadden ze de beentjes al kunnen losgooien op de latino pop van Belle Perez. De Vlaams-Spaanse zangeres verwelkomde het vorstenpaar bovendien met een latino versie van de Brabançonne.

Na haar optreden werd er kort hulde gebracht aan de Rode Duivels, wiens namen één voor één door het publiek gescandeerd werden en nadien was het de beurt aan Jos Mommen, accordeonist uit de Marollen, en Sttellla met zanger-humorist Jean-Luc Fonck. DJ Tramasure en The Kings of Pop mogen het feest afsluiten.