Na een spoedzitting roept de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren in Gaza. De Veiligheidsraad is bijzonder bezorgd over het ‘toenemend aantal slachtoffers’ in het conflict.

De VN-Veiligheidsraad kwam zondagavond in spoedzitting samen over het Israëlische offensief tegen Gaza. Na twee uur vergaderen achter gesloten deuren doen de 15 leden van de raad een oproep tot ‘respect voor de internationale humanitaire wetten, met name voor de bescherming van burgers’.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon had de Israëlische beschietingen op een wijk van Gaza-Stad eerder als een gruwelijke actie omschreven. Zondag was de dodelijkste dag tot nu toe, met 13 gesneuvelde Israëlische soldaten en meer dan 100 doden aan Palestijnse kant.

De diplomatieke inspanning om het conflict te beëindigen werden opgedreven nadat het Palestijnse dodental de 400 overschreed. Tijdens het beschieten van Shejaiya alleen al zijn 60 Palestijnen gedood. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde het een slachtpartij.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry reist maandag naar Caïro om op een staakt-het-vuren aan te dringen. De Amerikaanse president Barack Obama uitte in een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn bezorgdheid over het stijgend aantal doden.