Het eerste vliegtuig met slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne wordt morgenmiddag in Nederland verwacht. De trein met de stoffelijke resten is via Donetsk aangekomen in Charkov. Daar is een coördinatiecentrum opgezet door de Nederlandse forensische experts.

De slachtoffers worden in fases  van Charkov naar Nederland overgebracht. Het eerste toestel, een Nederlandse C-130 Hercules, zal landen in Eindhoven. Dat verklaarde de Nederlandse premier Mark Rutte op een persconferentie. Vandaar worden de stoffelijke resten naar een kazerne in Hilversum gebracht, waar ze geïdentificeerd zullen worden.

Zodra een slachtoffer in Hilversum is geïdentificeerd, zal de familie als eerste worden geïnformeerd. Dat kan snel, maar ook weken tot maanden duren, aldus de premier.

Hoeveel lichamen in de toegekomen trein in Charkov zaten, is niet duidelijk. Volgens Rutte zouden er zo'n 200 lichamen mee vervoerd zijn. Bij het uitladen moet blijken hoeveel slachtoffers er daadwerkelijk in de koeltrein zijn geladen.  De trein is om 04.00 uur dinsdagochtend vertrokken uit Donetsk en is in veilig gebied aangekomen dat door Oekraïne wordt gecontroleerd.

Zorgvuldiger

'De manier waarop met de lichamen van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne is omgegaan, lijkt zorgvuldiger dan vooraf werd gevreesd', zei Rutte maandagavond tijdens een persconferentie in Den Haag. 'Dat blijkt uit de eerste signalen van onze Nederlandse experts. Maar dat is pas echt zeker als we het ook zelf kunnen vaststellen.'

Hoeveel lichamen in de trein liggen, is nog niet duidelijk. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) telde eerder 200 lijkenzakken. Het gaat in elk geval om een 'fors aantal', aldus de premier. In het toestel van Malaysia Airlines zaten 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders en 6 Belgen.

De identificatie vindt in Nederland plaats. Dat is definitief met de regering in Oekraïne overeengekomen, zei de premier. 'Het is goed nieuws dat dit nu ook gaat lukken.'