'Geen Israëlische soldaat ontvoerd'
Een explosie in de wijk Shejaiya. Foto: AP.
De Qassam-brigades van Hamas hebben zondag, naar eigen zeggen, een Israëlische soldaat, Shaul Aron, ontvoerd en gevangen genomen tijdens gevechten. Na de bekendmaking werd in Gaza-stad vuurwerk afgeschoten. De Israëlische ambassadeur bij de Verenigde Naties ontkent de berichten.

'Wij hebben een Zionistische soldaat gevangen en de bezetters willen dat niet toegeven', zei een gemaskerde woordvoerder van Hamas op televisie. Hij identificeerde de soldaat als Shaul Aron en meldde het nummer van zijn identificatieplaatje.

Volgens Israël kloppen de berichten niet. 'Er is geen Israëlische soldaat ontvoerd. Die geruchten kloppen niet', aldus VN-ambassadeur Ron Prosor in de marge van de spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad in New York.

Aron zou sinds 2011 de eerste Israëlische soldaat zijn die in Gaza zou worden gevangengehouden. Toen liet Israël meer dan 1.000 Palestijnse gevangenen vrij in ruil voor de vrijlating van Gilad Shalit, een soldaat die meer dan vijf jaar werd vastgehouden.

Grondoffensief

Israël is bezig met een grondoffensief in de Gazastrook. ‘De vernietiging van een groot deel van de tunnels die de Gazastrook met Israël verbinden kan binnen twee of drie dagen afgerond zijn’, zei de Israëlische minister van Defensie Moshe Jaalon. ‘Er wachten ons nog lange dagen van gevechten.’

‘Israël betreurt de dood van elke burger in de Gazastrook, maar Hamas is verantwoordelijk voor het bloedvergieten’, besluit de minister. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde zondag ook al dat de operatie tegen de tunnels ‘redelijk snel’ afgerond zou zijn. De premier riep bovendien op tot een programma van demilitarisering van de Gazastrook.

In de Gazastrook zijn zondag nu al minstens honderd Palestijnen omgekomen in wat de bloedigste dag is sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli. In totaal kostte dat offensief nu al aan minstens 438 Palestijnen het leven. Nog zondag kwamen dertien Israëlische soldaten om het leven, wat het totaal aan Israëlische zijde op 18 brengt.

Volgens Hamas zouden bijna de helft van de doden vrouwen, kinderen en ouderen zijn. Volgens het Palestijnse centrum voor de mensenrechten hebben al 130.000 Gazanen hun huizen ontvlucht.