'Pro-Russische separatisten hebben vliegtuig neergehaald'
Gewapende rebellen blokkeren de toegang tot de plaats van de ramp. Foto: EPA
Oekraïne heeft bewijzen dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten. Ook volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is er bewijs dat het luchtafweergeschut via Rusland in handen is gekomen van de separatisten.


De VS hebben de plaats in het oosten van Oekraïne opgespoord waarvandaan donderdag de raket is afgevuurd naar het vliegtuig van Malaysia Airlines. Ook is er bewijs dat pro-Russische separatisten het vliegtuig boven Oekraïne hebben neergehaald met een raketsysteem dat uit Rusland kwam, aldus John Kerry in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. De VS zouden weten van waar de raket werd afgevuurd op basis van satellietbeelden.

Volgens John Kerry werden er in de afgelopen maand wapens en een konvooi van ongeveer 150 voertuigen met onder meer militair personeel, raketlanceerinstallaties en artillerie uit Rusland naar het oosten van Oekraïne verplaatst. De VS hebben daarover gesprekken over de transfer onderschept.

Ook Oekraïne heeft bewijzen dat pro-Russische separatisten het vliegtuig van Malaysia Airlines hebben neergeschoten. Dat heeft president Petro Porosjenko zondag gezegd. 'We hebben satellietbeelden van de plaats van waaraf is geschoten en foto's en video's van een raketafweersysteem die van wapentransporten uit Rusland getuigen', zei de president. Porosjenko sprak van 'onweerlegbare' aanwijzingen. 'De terroristen hinderen het onderzoek en hebben de zwarte dozen meegenomen, maar dat zal hen niet redden', aldus nog de president.

De Amerikaanse ambassade in Kiev kondigde zondag ook nog aan over een opname van een telefoongesprek tussen twee rebellenleiders te beschikken, waaruit zou blijken dat hun mannen het vliegtuig zouden hebben neergehaald. Amerikaanse experts zouden de authenticiteit van het gesprek, dat donderdagavond al door de Oekraïense veiligheidsdiensten werd verspreid, hebben gecontroleerd.

Paria

Intussen zei de nieuwe Britse minister van Buitenlandse Zaken Philip Hammond dat Rusland riskeert ‘een paria-staat’ te worden als het zich niet fatsoenlijk gedraagt.

‘De Russen moeten weten dat de ogen van de hele wereld nu op hen gericht zijn. Hoe zij zich in deze situatie gedragen, bepaalt hoe de wereld Rusland de komende maanden en jaren zal zien’, zei hij tegen Sky News.

Moskou moet volgens hem zijn invloed gebruiken om veilige toegang tot de plaats van de crash te verzekeren en meewerken met de internationale onderzoekers.

Ontwerpresolutie VN-veiligheidsraad

Australië heeft bij de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) een ontwerpresolutie ingediend waarin aan de pro-Rusissche separatisten in het oosten van Oekraïne gevraagd wordt om een vrije en veilige toegang te verlenen tot de site van het neergestorte vliegtuig, aldus diplomaten.

De tekst vraagt alle betrokken landen en protagonisten - onder wie Rusland - om mee te werken aan een onafhankelijk, diepgaand en internationaal onderzoek.
 De ontwerptekst veroordeelt 'in de sterkst mogelijke bewoordingen de beschieting' die het vliegtuig heeft neergehaald.

Aan boord van het gecrashte vliegtuig waren 28 Australiërs. Australië is één van de vijftien landen van de veiligheidsraad. Aan de andere leden is gevraagd om tegen maandag opmerkingen over de tekst over te maken, zodat er maandag nog gestemd kan worden.

Het wordt vooral uitkijken naar de reactie van Rusland, dat als permanent lid van de VN-veiligheidsraad over een veto beschikt. Waarnemers achten het niet uitgesloten dat de Russen om uitstel zullen vragen, om de tekst nader te kunnen bestuderen.