'De Belfius-collectie is er voor iedereen'
Patricia Jaspers, conservator kunstcollectie Belfius. Foto: Jobat.be
4.500 stukken telt de Belfius-kunstcollectie. Met klinkende namen als Breughel, Delvaux en Tuymans. Grootmeesters in de handen van conservator Patricia Jaspers.

Rubens, Ravel, Ensor, Magritte, Fabre … Het zijn maar enkele van de bekenden uit de Belfius-kunstcollectie. “Er is nog veel meer”, zegt Patricia Jaspers. Sinds 1980 werkt ze als conservator bij de bank. Samen met twee collega’s ‘onderhoudt’ ze de duizenden kunstwerken. “Mensen denken bij kunst aan schilderijen en beeldhouwwerken. Maar er zitten ook wandtapijten, zilver, meubilair en vele andere stukken in de collectie”.

Die telt werken uit verschillende periodes. Zowel de oude, de hedendaagse als de moderne kunst is vertegenwoordigd. Wat al die werken gemeen hebben, is dat ze van de hand zijn van Belgische kunstenaars. “Dat was een van de achterliggende ideeën”, legt Patricia Jaspers uit. “Net als de filosofie om de werken zichtbaar te maken voor het cliënteel, het personeel en het grote publiek.”

Beheer van de collectie
Vandaag worden de kunstwerken tentoongesteld in de onthaalruimten van de hoofdzetels en in alle vergaderzalen en gangen. Belfius promoot de collectie zoveel mogelijk. Onder andere door ze in bruikleen te geven aan andere tentoonstellingen.

Dat Patricia Jaspers de duizenden kunstschatten al die jaren onder haar hoede heeft, dankt ze aan haar gemengde interesse voor kunst en economie. Die deed haar bij de bank solliciteren. Als conservator doet ze wat ook haar collega’s in een ‘echt’ museum doen: inventarisatie, conservatie, veiligheid, organiseren van tentoonstellingen, kopen en verkopen, … “Al hebben we sinds 2008 geen enkel stuk meer aangekocht of verkocht, de focus ligt nu op het beheer van de collectie.”

>

>

>