In Gent is de 171ste editie van de Gentse Feesten van start gegaan. Met een alternatieve openingsstoet en een optreden van de gevierde Walter De Buck werd het tiendaagse stadsfestival op gang geschoten.

De Gentse Feesten starten dit jaar voor het eerst op vrijdag en eindigen op zondag, in plaats van te beginnen op zaterdag en te stoppen op maandag.

Officieel werden de Gentse Feesten om 18 uur afgetrapt met de openingsreceptie, waarbij feestenburgemeester Christophe Peeters voor tien dagen de sleutel van de stad kreeg uit de handen van burgemeester Daniël Termont. ‘We mogen een dag minder feesten’, grapte Termont. ‘Jammer, want de maandag was de dag dat ik eens bleef hangen.’

Het officieuze startschot van de Feesten was voorheen de traditionele openingsstoet op zaterdagnamiddag, maar die is in tegenstelling tot de startdatum geen dag opgeschoven. Daarom organiseerde de Weergaloze Brigade, een collectief rond pleinorganisator vzw Trefpunt, een alternatieve stoet op vrijdagavond.

De kleinschaligere, maar kleurrijke optocht begon om 18.45 uur en trok van het Bisdomplein via het stadhuis naar Bij Sint-Jacobs, waar Walter De Buck het groot podium opende. De net 80 jaar geworden bezieler van de vernieuwde Gentse Feesten viert er zijn verjaardag en de 45e editie van de Gentse Feesten bij Sint-Jacobs.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in