Passagiersvliegtuigen vaker neergehaald
Foto: AFP

Als de vlucht MH17 van Malaysia Airlines is neergeschoten, is dat niet de eerste keer. Al vaker zijn passagiersvliegtuigen neergehaald. Het laatste incident in Oekraïne zou het wel het dodelijkste zijn sinds de jaren zestig.

Sinds 1967 zijn meer dan 700 mensen gedood in 19 verschillende incidenten waarbij op passagiersvluchten is geschoten, zo blijkt de gegevens van Flightglobal Ascend dat informatie over vliegtuigongevallen bijhoudt. De dodelijkste incidenten zijn:

2001, SIBERIA AIRLINES

Vlucht 1812 van Siberia Airlines, onderweg van Tel Aviv naar Novosibirisk, stort neer in de Zwarte Zee. Een Oekraïense raket had het toestel getroffen. Kiev geeft toe dat de oorzaak vermoedelijk een slecht functionerende raket was. De 66 passagiers en 12 bemanningsleden komen om.

1988, IRAN AIR

Op weg van Bandar Abbas naar Dubai wordt vlucht 655 van Iran Air boven de Perzische Golf door een Amerikaanse oorlogsschip neergeschoten. Alle 290 inzittenden komen om. De Amerikaanse marine dacht dat het op een Iraans gevechtsvliegtuig schoot.

1983, KOREAN AIR

Gevechtsvliegtuigen van de Sovjet-Unie schieten een Boeing 747 van Korean Air neer bij het eiland Sachalin. Het toestel was op weg van Alaska naar Zuid-Korea. 269 mensen komen om.

1973, LIBYAN AIRLINES

Een vlucht van Libyan Airlines komt door een navigatiefout in het Israëlische luchtruim terecht. De Israëlische luchtmacht schiet op het toestel, dat daarop een mislukte noodlanding maakt. Het stort neer in de Sinaï-woestijn op 150 kilometer van Caïro. 106 van de 113 mensen aan boord overleven de crash niet.

1993, AIR GEORGIA

Tijdens de landing zou een Tupolev Tu-154-toestel van Air Georgia zijn geraakt door een hittezoekende raket. Het toestel stort neer op de landingsbaan en vliegt in brand. Daarbij komen 108 van de 132 passagiers en bemanningsleden om.

Het incident vond plaats in het omstreden gebied van Abchazië. Mogelijk transporteerde het toestel Georgische soldaten die de troepen in de regio moesten versterken.

1986, SUDAN AIRWAYS

Kort na het opstijgen in Zuid-Soedan wordt een Fokker F-27 neergeschoten door een Soedanese rebellengroep. Alle 65 mensen aan boord kwamen om.