Dour: Zon en gevallen held stralen op eerste festivaldag
Foto: Koen Bauters

Zo’n 30.000 bezoekers hebben zich op de eerste dag van deze Dour-editie tegoed gedaan aan een hele hoop gevestigde waarden en verborgen schatten uit de muziekwereld. Vooral Détroit - met die Franse rocklegende Bertrand Cantat - en danceacts zoals Bonobo en Wave Racer stalen de show. De stralende zon alleen al maakte van de eerste festivaldag een topdag.

Volgens het Amerikaanse blad Consequence Of Sound mag Dour bij de tien beste festivals van Europa gerekend worden. Als je het totaalpakket bekijkt, helemaal terecht volgens ons. Er zijn weinig plaatsen waar zo’n verscheidenheid aan muziek tijdens één weekend over een festivalweide weerklinkt. Dour zal nooit met de commerciële topnamen uitpakken, maar weet toch altijd grote heren en dames aan te trekken om het plein vol te krijgen. Waar Dour echter nog het meest in uitblinkt, zijn de verrassingen. Als in een supermarkt kun je op Dour van tent naar tent slenteren en nieuwe - of oude goed verstopte - pareltjes ontdekken. Soms ook frustrerend want er zijn altijd wel een aantal goede bands tegelijkertijd aan het werk.

Op Dour heerst ook een heel andere mentaliteit, een grotere ‘laisser faire - laisser passer’-sfeer. Het gaat er hier veel gemoedelijker aan toe. Geen toeval, we bevinden ons onder de taalgrens. Vrijwilligers achter de bar zullen eerst hun onderlinge conversatie afwerken, in plaats van jou eerst te bedienen, ook als het druk is. Maar daarna zijn ze zo vriendelijk terwijl ze je bedienen, heel ontwapenend. Dour heeft ook een mindere reputatie als het gaat over drugs. Maar ieder jaar zien we dat zichtbaar verbeteren, hoewel er soms nog slachtoffers vallen.

De eerste festivaldag kon bakken en braden in een tropische zon, die zorgde voor een gelaten maar uiterst aangename atmosfeer. Als dan een aantal artiesten zichzelf overstijgen, krijg je vuurwerk. Zo was het met Détroit, het nieuwe project van de Franse muziekhelden Bertrand Cantat en Pascal Humbert. We zijn beneden de taalgrens, dus dat hier meer volk komt aanschuiven voor zo iemand als Cantat is te begrijpen. De enthousiaste stormloop op het hoofdpodium verwondert ons echter. De vroegere zanger van Noir Désir, die zijn vriendin doodsloeg en jaren moest brommen, is hier nog niet vergeten. Het Franse heerschap beschikt nog steeds over een dijk van een stem en met een wervelende show, met een paar onverwachte Noir Désir-hits achter de hand, pakte hij de uitzinnige festivalweide in. Détroit kan iedere festivalweide inpakken, ook de Vlaamse.

In het hardere segment liet vooral Trash Talk van zich horen. Zanger Lee Spielman stond meer tussen het publiek dan op het podium. Gevolg: iedereen uit zijn dak. Die andere hardcore-formatie, Stick To Your Guns, kon bogen op een meer dan degelijke set, maar is dan weer iets te ‘yo homie’ naar ons gevoel. De troepen van Max Cavalera, Soulfy, zorgden voor veel ambiance voor het hoofdpodium, maar stonden er zelf eerder bij zoals het Braziliaanse nationale elftal: mak en inspiratieloos. De tweede helft van hun set maakte wel nog één en ander goed. Toch zijn we beter gewend van figuren zoals Max Cavalera en gitarist Marc Rizzo.

Op deze eerste festivaldag waren het echter vooral de danceacts die van zich lieten spreken. Bonobo zette het centrale plein in beweging en gastvocaliste Szjerdene zweepte het publiek nog wat verder op. ‘First Fires’ en ‘Transits’ klonken werelds. Over de koppen lopen was het bij The Subs in de Dance Hall. Veel ambiance maar ons iets te duister van toon bij deze temperaturen. Dan konden de lichtvoetige geluiden bij Wave Racer ons meer bekoren. Van Jeff Mills hadden we veel verwacht en een massa volk schoof er ook voor aan. De bassen deden echter pijn aan de oren en overstemden de melodie. Dan brachten Midland en Just Blaze het er veel beter van af. Vooral die laatste strooide kwistig met remixen van klassiekers, eigen werk en ambient-tussenstukken. Geen volle tent voor Just Blaze, wel uitzinnige taferelen bij de aanwezigen.

De standaard is hiermee gezet voor de rest van het weekend. Dat belooft.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in