Merkel: ‘Israël heeft het recht zich te verdedigen’
Angela Merkel. Foto: REUTERS

Volgens Angela Merkel heeft Hamas krachtigere wapens in gebruik genomen. Dat geeft Israël volgens de Duitse bondskanselier het recht om haar landgenoten te verdedigen. Turkije heeft ondertussen gevraagd om de Veiligheidsraad bijeen te roepen over het offensief. Door de protesten roept Israël ondertussen iedereen terug uit de ambassade daar.

De Duitse bondskanselier Merkel gaf vanochtend een persconferentie naar aanleiding van de ramp met het neergestorte passagiersvliegtuig in Oekraïne. Tegelijkertijd gaf ze haar visie op het grondoffensief dat Israël heeft gelanceerd tegen Hamas in Gaza.

Volgens Merkel gebruikt de islamitische groepering Hamas wapens met een ‘nieuwe kwaliteit’ tegen Israël. Landen die aangevallen worden mogen zichzelf verdedigen, vindt Merkel. Ze vroeg zich wel af of de aanvallen van het Israëlisch leger in proportie zijn met de dreiging van Hamas.

‘De twee partijen moeten moeilijke compromissen sluiten’, stelde Merkel. ‘Maar we staan achter Israël als het aankomt op zelfverdediging.’

Turkije wil spoedzitting Veiligheidsraad

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmet Davutoglu, heeft VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon ondertussen gevraagd om een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad bijeen te roepen naar aanleiding van het militaire offensief van Israël in Gaza. Davutoglu zou ook al telefonisch zijn bezorgdheid hebben geuit tegenover zijn Amerikaanse collega John Kerry.

Turkije wil ook spoedzittingen bijeenroepen van de VN-Mensenrechtenraad en van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC). 'We veroordelen ten stelligste de inhumane moorden, door luchtaanvallen en het grondoffensief in Gaza', aldus Davutoglu.

De Palestijnse president Mahmud Abbas komt rond deze tijd aan in Istanboel voor overleg met Turks president Abdullah Gül en premier Recep Tayyip Erdogan. 

Israël trekt ambassadepersoneel terug uit Turkije

Ondertussen zijn onlusten uitgebroken bij protesten aan de Israëlische ambassade in Istanboel. Israël heeft daarop besloten het ambassadepersoneel tijdelijk terug te roepen uit Turkije.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in