Paniekgolf blijft uit op beurzen
Foto: AFP

De crash van de Boeing van Malaysia Airlines heeft vrijdagochtend niet tot een verkoopsgolf geleid op de Europese beurzen. Overal staat een licht verlies op de schermen. De graadmeters in Moskou verliezen wel iets meer terrein.

Beleggers lijken wel op hun hoede, maar tot massale verkopen komt het momenteel niet. In Kuala Lumpur is het aandeel van Malaysian Airlines wel 10 procent lager gegaan. Ook de aandelen van de uitbater van het vliegveld in Kuala Lumpur gingen in de uitverkoop en zakten bijna 5 procent. Maar in Parijs houdt het aandeel KLM-Air France, dat de vlucht mee uitvoerde, goed stand. Het verliest 1,5 procent.

In Brussel staat de Bel20 op de middag op een verlies van iets meer dan 0,6 procent. De index blijft nog net voor de 3.100 punten. Ook de Dax in Frankfurt en de Amsterdamse AEX noteren zo’n verlies. In Parijs moet de CAC40 maar ongeveer 0,2 procent prijsgeven, de Londense FTSE100-index ziet 0,34 procent verdampen.

In Moskou verliezen de twee belangrijke graadmeters wel meer terrein. De Micex gaat 1,26 procent lager, de RTS 1,7 procent.

Japan

Op de beurs van Tokio is de Nikkei-sterindex vrijdag 1,01 procent lager geëindigd op 15.215,71 punten. Ook daar werd op de onrust in Oekraïne gewezen als belangrijkste oorzaak. Tijdens de handel liep het verlies van de Nikkei op tot 1,69 procent. De breder samengestelde Topix ging 0,79 procent achteruit tot 1.263,29 punten.

Bij het sluiten van de beurs noteerde de dollar aan 101,31 yen en de euro aan 137 yen, wat neerkomt op een stijging van de yen, wat nefast is voor de vele Japanse exportbedrijven.

Elders in het Verre Oosten toonden de belangrijkste beurzen een gemengd beeld. Vooral de luchtvaartaandelen stonden onder druk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in