AUDIO. ‘Rebellen telefoneren elkaar over tragische vergissing met vlucht MH17’

De Oekraïense inlichtingendienst heeft een audiobestand vrijgegeven van gesprekken tussen vermoedelijke separatisten in Oekraïne en Russische officieren, vlak na de crash van vlucht MH17. De mannen denken aanvankelijk een transportvliegtuig te hebben neergeschoten, maar beseffen na verloop van tijd dat er een pijnlijke vergissing is gebeurd.

‘We hebben dertig minuten geleden een vliegtuig neergehaald. Het is in tientallen brokstukken naar beneden gekomen’. Zo begint het eerste audiogesprek tussen de vermoedelijke rebellen in Oekraïne en Russische officieren. Maar als de rebellen de crashsite gaan inspecteren, komen ze tot het besef dat ze een pijnlijke vergissing hebben begaan. ‘Het was zeker een burgervliegtuig. Ik zie geen wapens, wel persoonlijke bezittingen van mensen, handdoeken en toiletpapier’, brieft iemand de officier. Wanneer die vraagt of er ter plaatse documenten zijn gevonden, is het antwoord positief. ‘Ja, van een Indonesische student.’

Bij het derde telefoontje ruimt het besef van de vergissing al plaats voor vermeende onschuld. Er wordt nogmaals bevestigd dat het getroffen vliegtuig een passagiersvlucht was, en dat veel vrouwen en kinderen zijn omgekomen. ‘Op tv zeggen ze nochtans dat het om een Oekraïens transportvliegtuig gaat, een Antonov 26 . Maar waarom heeft dat het logo van Malaysia Airlines? Wat doet dat toestel in Oekraïne?’, vraagt de beller zich af. ‘Dat wil zeggen dat er spionnen aan boord waren. Ze moeten hier niet vliegen, er is een oorlog bezig’, is het staalharde antwoord aan de andere kant van de lijn.

S.B.U., de Oekraïense inlichtingendienst, denkt enkele mannen in het gesprek te kunnen identificeren als rebellenleider Igor Bezler en de Russische topofficier Vasili Geranin. Voorlopig worden noch de identiteit noch de authenticiteit van het telefoongesprek officieel bevestigd.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in