‘Kan catastrofaal zijn voor Malaysia Airlines’
Foto: EPA

Het aandeel van Malaysia Airlines is na de vliegtuigcrash in Oekraïne sterk gedaald. Op de beurs in Kuala Lumpur leverde de luchtvaartmaatschappij vrijdag ruim 11 procent aan beurswaarde in. Volgens luchtvaartspecialist Luk De Wilde kan dit catastrofaal zijn voor de maatschappij.

Voor Malaysia Airlines kon 2014 niet slechter verlopen dan volgens het huidige scenario. In maart verdween vlucht MH370. Het toestel, dat onderweg was van Kuala Lumpur naar Peking, is nog steeds niet gevonden. De ticketverkoop in China kelderden daarna. Twee derde van de inzittenden waren Chinezen. In het eerste kwartaal meldde het bedrijf een nettoverlies van omgerekend ruim 100 miljoen euro.

Maar gisteren sloeg het noodlot weer toe voor de maatschappij. Een toestel van Malaysia Airlines werd uit de lucht geschoten in Oost-Oekraïne, 298 mensen kwamen om het leven. Een analist wees er op dat het erg lang zal duren voor Malaysia Airlines om deze nieuwe klap te boven te komen. Luchtvaartspecialist Luk De Wilde vroeg zich in De Ochtend op Radio 1 af of dat wel zou lukken. ‘Dit zou wel eens catastrofaal kunnen zijn voor de maatschappij. Ze zat al in slechte papieren en nu dit. Een echt worst case scenario.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in