Nederlandse premier: ‘Op volstrekt objectieve manier uitzoeken wie hier achter zit’
Foto: EPA

De Nederlandse premier Mark Rutte kan nog niets zeggen over de oorzaak van de ramp met het toestel van Malaysian Airlines. 'Er is nog veel onduidelijk over de toedracht, dat moeten we ze snel mogelijk achterhalen', zei hij donderdagavond na crisisoverleg op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hij benadrukte dat er een onderzoek moet plaatsvinden op een 'volstrekt objectieve manier'. De nabestaanden hebben recht dat 'alle feiten op tafel komen'. Het is belangrijk dat het internationaal onderzoeksteam, waarvan ook Nederland deel uitmaakt, zo snel mogelijk ter plaatse aan de slag kan gaan. Oekraïne en Maleisië hebben alle medewerking toegezegd om 'de onderste steen boven te krijgen'. Hij heeft nog geen contact gehad met de regering van Rusland. Over de gevolgen van de ramp voor de internationale verhoudingen wilde hij niet speculeren.

Er moet onderzocht worden wat er is gebeurd en er moet worden vastgesteld 'wie hier achter zit', zei Rutte. Als het toestel met opzet is neergehaald, dan zal hij er alles aan doen om de daders voor het gerecht te brengen en zorgen 'dat ze hun gerechte straf niet ontlopen'. Hij wil er alles aan doen om de lichamen van de Nederlandse slachtoffers zo snel mogelijk terug te brengen naar huis. Hij beloofde het 'maximale' te zullen doen om de nabestaanden bij te staan 'die misschien vanochtend hun dierbaren nog hebben uitgezwaaid bijvoorbeeld met een rugzakje naar Bali'.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines vertrok donderdagmiddag van Amsterdam naar Kuala Lumpur. Aan boord waren 298 mensen. Boven Oekraïne bij de grens met Rusland stortte het toestel neer. Onder de doden zijn zeker 154 Nederlanders en vijf Belgen. Van 47 mensen is nog niet bekend welke nationaliteit ze hebben. Als teken van rouw hangen vrijdag de vlaggen aan alle gebouwen van de Nederlandse rijksoverheid halfstok. Gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen in het buitenland zijn verzocht dit te volgen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in