Separatisten: ‘We hebben net een Antonov neergehaald’
Foto’s van de plaats waar het vliegtuig gecrasht is Foto: REUTERS

Igor Strelkov, een leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk heeft een bericht geplaatst op internet waarin hij meldt dat de separatisten een Oekraïens vliegtuig hebben neergehaald. Mogelijk hebben de separatisten zich dus van vliegtuig vergist. Het bericht van Strelkov lijkt ondertussen verwijderd te zijn.

Deze middag is in Oekraïne een vliegtuig, afkomstig uit Amsterdam, gecrasht in Oekraïne. Het vliegtuig zou gecrasht zijn ten noorden van Torez, in de regio Donetsk.

Een regeringsofficier van Oekraïne beschuldigde meteen de separatisten van een aanval op het vliegtuig. Volgens hem hebben separatisten het toestel neergehaald met een 'BUK missile system', bedoeld om vanaf de grond een vliegtuig of andere raketten uit de lucht te halen. De separatisten ontkennen elke verantwoordelijkheid. Eén separatistenleider uit Donetsk legt de schuld dan weer bij de Oekraïense regeringstroepen. Kiev ontkent dat met klem.

Op sociale media deed een ander bericht de ronde, dat rebellenleider Igor Strelkov postte kort voor het nieuws over de gecrashte vlucht van Malaysian Airlines bekend raakte. Daarin staat te lezen dat separatisten in Torez een Antonov-26 neergehaald hebben, een Oekraïns cargovliegtuig bedoeld voor militair gebruik. Mogelijk hebben ze zich vergist. Het bericht van Strelkov werd niet bevestigd.

Ondertussen lijkt het bericht van Strelkov verwijderd. De separatistische leider verklaarde na de bekendmaking van het nieuws dat zijn troepen niet verantwoordelijk waren voor de crash. Volgens Strelkov beschikken ze niet over de nodige wapens om een vliegtuig dat op die hoogte vliegt, neer te halen.