Koppel uit Brasschaat en zoontje onder slachtoffers
Een vrouw legt bloemen neer voor de Nederlandse ambassade in Kiev. Foto: afp
Bij de vliegtuigramp in Oekraïne zijn onder meer een koppel uit Brasschaat en hun zoontje omgekomen. Dat bevestigde burgemeester Jan Jambon van Brasschaat aan Het Nieuwsblad. Er is ook een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit (Nederlands/Belgisch) omgekomen. Zij is het zesde Belgische slachtoffer.

Op een persconferentie in Schiphol van Malaysian Airlines werd vanmiddag een update gegeven van de nationaliteit van de slachtoffers: naast de 5 Belgen, zijn er zeker 189 Nederlanders bij de slachtoffers. Verder is er sprake van 27 Australiërs, 29 Maleisiërs, 12 Indonesiërs, 9 Britten, 4 Duitsers, 3 passagiers van de Filipijnen, 1 Canadees 3 niet-geïdentificeerde slachtoffers. Vanmorgen was er nog sprake van Amerikaanse en Franse slachtoffers.  

De Antwerpse gemeente Brasschaat is in rouw, nadat bekendraakte dat drie slachtoffers van de ramp in de gemeente wonen. Het gaat om een Belgische man en zijn Nederlandse echtgenote, en hun zoontje. De vlaggen van het gemeentehuis hangen halfstok. De andere Belgen komen uit Wetteren en Namen en er is nog één vrouw die in Australië woonde. Over dat laatste slachtoffer is er wat verwarring: Malaysian Airlines telt die persoon niet mee als Belg.

Er is ook een vrouw uit Groningen met de dubbele nationaliteit (Nederlands/Belgisch) omgekomen. Zij was oorspronkelij als 'Nederlands' slachtoffer geïdentificeerd. Dat heeft uittredend minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vrijdag in de Kamer verklaard.

Bij de Nederlandse slachtoffers zijn onder meer een aids-expert, een senator en een bekende kok.  

De Belgische FOD Buitenlandse Zaken heeft een crisiscentrum geopend voor alle mensen die met vragen zitten of ongerust zijn. Ze zijn bereikbaar op het telefoonnummer 02 501 40 00.

 

Gecombineerde vlucht

Het ging om een gecombineerde vlucht van Malaysia Airlines en KLM. Het KLM-vluchtnummer was KL4103. De Boeing 777 met 283 passagiers en 15 bemanningsleden was op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur toen het op Oekraïens grondgebied crashte.