De Amerikaanse vicepresident Joe Biden zegt dat het toestel van Malaysia Airlines is neergeschoten. 'Dit was geen ongeluk, het toestel is neergehaald.' Het vliegtuig met 298 inzittenden is donderdagmiddag neergestort in Oekraïne, vlakbij de grens met Rusland. De Russische president Poetin wijst naar de regering in Kiev. 'Zonder twijfel is de staat verantwoordelijk op wiens grondgebied dit gebeurde'.

Een Boeing 777, die met 283 passagiers en 15 bemanningsleden op weg was van Amsterdam naar Kuala Lumpur, is donderdag rond 17 uur onze tijd neergestort ten noorden van Torez, in de regio van Donetsk.

Het gaat om vlucht nummer MH17/KL4103 van Malaysia Airlines en KLM vloog. Die was om 12.15 uur vertrokken vanuit Amsterdam naar Kuala Lumpur. Dat bevond zich volgens dit kaartje van Flightaware.com rond 17 - 17.30 uur boven Oekraïne.

 

Neergeschoten?

Wat er precies gebeurd is, staat nog niet helemaal vast, maar het lijkt er sterk op dat het toestel is neergeschoten. Volgens een verklaring van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden is het toestel van Malaysia Airlines neergeschoten. 'Dit was geen ongeluk, het toestel is neergehaald.'

Amerikaanse inlichtingendiensten bevestigden donderdagavond aan The Wall Street Journal dat het toestel van Malaysia Airlines is neergehaald vanop de grond, maar weten nog niet door wie.

De VN-Veiligheidsraad komt vrijdag in spoedzitting bijeen over de kwestie. De vergadering, die openbaar zou zijn, komt er op vraag van het Verenigd Koninkrijk.

Poetin wijst naar Kiev

Volgens de Russische luchtvaartautoriteiten bevond het toestel zich in ieder geval niet in het Russisch luchtruim. De Russische president Vladimir Poetin geeft de schuld aan de regering in Kiev. Als die niet een nieuw offensief had gelanceerd in het oosten van het land, was de ramp niet gebeurd, aldus het Russische staatshoofd. 'Zonder twijfel is de staat verantwoordelijk op wiens grondgebied dit gebeurde'. Poetin sprak van een 'verschrikkelijke tragedie'.  

De Russiche president Poetin en de Amerikaanse president Obama zouden telefonisch overleg plegen over de crash.

Volgens sommige bronnen binnen de Oekraïense overheid is het toestel neergehaald door pro-Russische separatisten. ‘Dit is geen incident, geen catastrofe, maar een terroristische daad’, klinkt het bij een woordvoerder van president Porosjenko.

‘Dit is het derde geval, nadat eerder al twee andere vliegtuigen neergehaald werden. We kunnen niet uitsluiten dat ook dit toestel neergeschoten werd, maar we benadrukken dat de Oekraïense troepen geen enkele actie ondernomen hebben om doelwitten uit de lucht te halen.’ Ook een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken, Anton Gerashchenko, liet op zijn Facebookpagina al verstaan dat het toestel neergeschoten werd door ‘terroristen’.

Igor Strelkov, een leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk heeft een bericht geplaatst op internet waarin hij meldt dat de separatisten een Oekraïens vliegtuig hebben neergehaald . Het bericht van Strelkov lijkt ondertussen verwijderd te zijn. Andere pro-Russische separatisten ontkennen dan weer elke betrokkenheid en zeggen dat het Oekraïense leger verantwoordelijk is.

Rebellen beloven rampplek af te sluiten

Rebellen in Oekraïne hebben toegezegd de plek van de ramp af te sluiten. Ook staan ze de lokale autoriteiten toe om voorbereidingen te treffen om lichamen te bergen. Dat heeft de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) bekendgemaakt na een overleg van de zogeheten Trilaterale Contact Groep bestaande uit vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne en de OVSE.

Vertegenwoordigers van twee rebellengroepen hebben de toezeggingen gedaan, aldus de verklaring. Ze zullen ook de onderzoekers naar de vliegramp toegang bieden tot het gebied van het ongeluk. Ze garanderen de veiligheid van reddingswerkers en Oekraïense en internationale onderzoekers.

Op Youtube is ondertussen al onderstaand filmpje opgedoken, waarop beelden zouden staan van de crash. De authenticiteit van de beelden kon nog niet bevestigd worden.

 

 

Opmerkelijk: het vliegtuig met vluchtnummer MH370 dat enkele maanden geleden van de radar verdween en vermoedelijk neerstortte in de Indische Oceaan, was ook een Boeing van Malaysia Airlines.