HTC One mini 2: een vlaggenschip op schaal?
Foto: htc

Een kleinere, goedkopere versie van het vlaggenschip, met een paar features minder. Dat is het concept van de ‘mini’-smartphones die fabrikanten als Samsung, LG en HTC op de markt brengen. Wat blijft er bij de One mini 2 van HTC nog over van diens grote broer?

Wat de mini 2 in elk geval heeft geërfd van de HTC One (M8) zijn z’n looks. De rondingen, BoomSound-speakers aan weerszijden van het scherm en de kenmerkende achterkant in geborsteld metaal zorgen voor een feest van herkenning. De stelling dat zo’n full metal jacket per definitie steviger is dan een plastic cover verwijzen we bij dezen overigens naar het rijk der fabelen, want ons testtoestel bleek niet geheel ongevoelig voor deuken. Verder voelt de nieuwe mini gelukkig degelijk aan en ligt hij – dankzij het gebogen design en het maatje minder – ook bijzonder prettig in de hand.

Als ‘schaalmodel’ van de One (M8) is de nieuwe mini ongeveer 9 millimeter korter, een halve centimeter smaller en 23 gram lichter. De schermdiagonaal kromp van 5 naar 4,5 inch, waarbij de Full HD-resolutie werd opgeofferd voor 720p HD-kwaliteit. Het display oogt niettemin nog steeds erg scherp en helder, ook vanuit andere kijkhoeken.

Onder de motorkap

Bezuinigd is er (uiteraard) ook op de processor. Waar de One (M8) wordt aangedreven door een beest van een 2.3 GHz Snapdragon 801 quad-coreprocessor huist er in de mini 2 een meer bescheiden Snapdragon 400 quad-core van 1.2 GHz. Volgens onze benchmark-app is het toestel overall gezien ongeveer net zo krachtig als een Samsung Galaxy S3, terwijl de One (M8) zich kan meten met de Galaxy S5.

Wat nog bijdraagt aan het prijsverschil (de HTC One kost 230 euro meer) is de gebruikte cameratechnologie. De mini 2 komt weliswaar met een degelijke 13-megapixelcamera, maar moet toch zijn meerdere erkennen in de Duo Camera van de One (M8) die 4,1 zogeheten UltraPixels in de strijd gooit (grotere beeldpunten die volgens HTC tot 300 procent meer licht opvangen). Via een extra sensor, ongeveer een centimeter boven de gewone lens, kan de One (M8) bovendien diepte registreren. Dat resulteert dan weer in snufjes als UFocus (achteraf pas scherpstellen) en Dimension Plus (een soort 3D-effect) die je op de mini 2 dus evenmin zal aantreffen. De selfie-camera’s op de toestellen zijn wel aan elkaar gewaagd en allebei goed voor 5 megapixels, wat best veel is voor zo’n zelfportret.

Karakterloos

En toch… hoe langer we de mini 2 testten, hoe minder van de handige One (M8)-functies er overbleven. De infraroodafstandsbediening voor je tv? Verdwenen. De innovatieve Motion Launch-gebaren om de telefoon te ‘wekken’ of uit standby-modus een foto te maken? Foetsie. Sterker nog, zo’n beetje alle eigenschappen waarmee de One (M8) zich van de concurrentie weet te onderscheiden, zijn in dit schaalmodel achterwege gelaten. Wat overblijft is een zeer degelijke, maar nogal karakterloze smartphone die de naam One mini eigenlijk niet verdient. Daar is naar onze mening meer voor nodig dan een sjieke metalen behuizing in Gunmetal Gray.

HTC One mini 2

4G/LTE, Android KitKat 4.4.2, Qualcomm Snapdragon 400 1.2 GHz quad-core CPU, 4,5-inch scherm (1.280 op 720 pixels), 16 GB opslag (uitbreidbaar via microSD), 13-megapixelcamera (5 MP aan de voorzijde), 469 euro