Vlaamse formatiegesprekken lopen vast op Welzijn
Bourgeois (N-VA) en Peeters (CD&V) bij eerdere onderhandelingen. Foto: Belga

De vergadering over de Vlaamse formatie die N-VA en CD&V vanochtend belegd hadden, is uitgesteld. De onderhandelaars zijn vastgelopen op budgettaire obstakels, onder andere voor de portefeuille Welzijn. Waarschijnlijk wordt door de drukke agenda's van de delegatieleden pas morgen hervat.

Dat alle verklaringen over de vooruitgang van de Vlaamse regeringsvorming met een stevige korrel zout genomen moeten worden, blijkt vandaag nog maar eens. Gisteren verklaarden delegatieleiders Geert Bourgeois (N-VA) en Kris Peeters (CD&V) unisono dat de gesprekken gestaag vooruitgingen. Peeters maakte zelfs gewag van een 'versnelling'. 

Gisteravond blokkeerden de onderhandelingen echter. Opnieuw was het de budgettaire puzzel die voor problemen zorgde. Tussen de N-VA en CD&V-onderhandelaars ontstond onenigheid over de toekenning van de centen voor de portefeuille Welzijn, onder andere voor de bekostiging van de gehandicaptenzorg.

De delegaties besloten daarop om elk opnieuw met de eigen medewerkers te gaan samenzitten en het rekenwerk nog eens over te doen. Daarom werd overeengekomen om de vergadering van 10 uur vanochtend op het kabinet-Schauvliege voor onbepaalde tijd uit te stellen.

Deze namiddag staan er bijeenkomsten gepland in zowel Kamer als Senaat. Vanavond wordt de CD&V-delegatie dan weer verwacht op het partijbijeenkomst om het Brussels regeerakkoord goed te keuren. Het zal daarom moeilijk worden om alle protagonisten vandaag nog rond de tafel te krijgen. Waarschijnlijker is dat de vergadering wordt uitgesteld tot morgen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig